Proljeće koje vrijedi 35 miliona dolara

Bude li prodat za pomenutu svotu, "Proljeće" će potući rekord Maneovog "Autoportreta sa paletom" koji je prodat za 33,2 miliona dolara
116 pregleda 0 komentar(a)
Eduard Mane, Foto: Reuters
Eduard Mane, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2014. 16:10h

Portret Eduara Manea "Proljeće" iz 1881, koji se nalazi u vlasništvu iste porodice više od jednog vijeka, biće prvi put ponuđen na aukciji gdje se očekuje da dostigne cijenu od 35 miliona dolara, saopštila je aukcijsla kuća Kristi.

Portret, koji prikazuje iz profila mladu parisku glumicu Žanu Demarsi, jedan je od najpoznatijih Maneovih radova, a u Kristiju predviđaju da će za njega vladati veliko interesovanje kada se 5. novembra u Njujorku bude našao na licitaciji.

Ukoliko bude prodat za pomenutu svotu, "Proljeće" će potući rekord Maneovog "Autoportreta sa paletom" koji je 2010. na aukciji u Londonu dostigao 33,2 miliona dolara.

Eduar Mane (1832-1883) smatra se jednim od najistaknutijih umjetnika impresionizma. Bio je naročito poznat po svojim portretima.

"Proljeće", koje prikazuje Demasri u cvjetnoj haljini sa grmom rododendrona u pozadini, kao alegoriju na ovo godišnje doba, jedno je od njegovih najpoznatijih i najčešće reprodukovanih radova.

Portret je bio jedna od dvije slike, zajedno sa "Barom u Foli Beržeru", koje je francuski umjetnik predstavio na Pariskoj izložbi 1882. godine i koje su ga proslavile i donijele mu priznanje.

"Proljeće" je dugo bilo na pozajmici Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Vašingtonu, a izlagano je i u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Bonus video: