Istraga ponovo otvorena: Pantani se nije predozirao, već je ubijen?

Sumnja se da se radi o ubistvu sa predumišljajem i prikrivanju zločina od strane nepoznatog počinioca.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2014. 11:36h

Marko Pantani je ubijen, nije preminuo od posljedica predoziranja od kokaina! Ovo je zaključak tužilaca iz Riminija, više od 10 godina od smrti legendarnog italijanskog bicikliste, jednog od najboljih na svijetu kada su brdske trke u pitanju, koji je 1998. godine osvojio Tur de Fran i Điro d'Italija.

Zbog novih momenata, ponovo je pokrenuta istraga o smrti najomiljenijeg i najoplakanijeg italijanskog bicikliste, koji je preminuo 14. februara 2004. godine u jednoj hotelskoj sobi u Riminiju.

Prema mišljenju istražnih organa u Riminiju, koji su svojevremeno došli do zaključka da je Pantani preminuo usljed spleta nesrećnih okolnosti, zbog predoziranja kokainom, neko (ili više njih) je ubio "Pirata", ali će to morati i da dokažu.

Roditelji Marka Pantanija (posebno majka Tonina, koja nije prestajala da se bori, tražeći nastavak istrage) nikada nijesu vjerovali u prvobitnu verziju, pa se nadaju da će nova istraga pokazati šta se zapravo dogodilo sa njihovim sinom te kobne večeri.

"Zatražila sam ponovno otvaranje istrage, jer želim objašnjenja, želim odgovore", rekla je Markova majka Tonina u septembru prošle godine.

"Želim da znam kako je umro. Sumnjam da je možda bio i ubijen. Marko je otvoreno govorio o dopingu", dodala je ona.

Porodični advokat Antonio de Rensis je u posljednjih devet mjeseci prikupio seriju kontradiktornih informacija i anomalija u istrazi, proučavajući detaljno istragu, ali i sudski proces.

Promjeni zaključka o smrti Pantanija doprinio je i nalaz nakon sudsko-medicinskog vještačenja profesora Franćeska Marija Avata (koji je zaslužan za ponovno otvaranje istrage za navodno samoubistvo fudbalera Bergaminija od prije 23 godine).

Sve informacije su prošle nedjelje proslijeđene Tužilaštvu u Riminiju, koje je smatralo da su prikupljene informacije validne i odlučilo da ponovo otvori istragu.

Sumnja se da se radi o ubistvu sa predumišljajem i prikrivanju zločina od strane nepoznatog počinioca.

Slučaj će voditi tužilac iz Riminija Paolo Đovanoli.

Po rekontrukciji događaja, Pantani posljednje trenutke u životu nije proveo drogiran sam u hotelskoj sobi, kako se prvobitno tvrdilo. Stvari su se, navodno, odvijale drugačije - Pantani je otvorio vrata od sobe svom ubici (ili više njih), koga je poznavao, vjerovatno mu je i vjerovao. Ali, situacija je vrlo brzo eskalirala.

Pantani je čak dva puta pozvao recepciju, tražeći intervenciju policije (sa dvostrukim pritiskom na "sos signal", od kojih je prvi ignorisan, a drugi potcijenjen), čemu istražni organi i prije 10 godina nijesu pridavali veliki značaj.

"Marko nije bio sam u hotelskoj sobi u Riminiju gdje je pronađen mrtav. On je pozvao policiju i žalio se da ga neki ljudi uznemiravaju, a sat kasnije je pronađen mrtav", rekla je prošle godine Tonina Pantani.

Verbalni sukob, tvrdi porodični advokat Pantanija, je brzo eskalirao, i pretvorio se u agresiju na italijanskog biciklistu, koji je ranjen na nekoliko mjesta na tijelu, a u polusvjesnom stanju je postao laka žrtva.

Falio je samo "završni udarac" - ubica je, navodno, rastvorio kokain u bočicu sa vodom, i natjerao Pantanija da ispije smrtonosnu dozu iz čaše. Istražni organi su tada u sobi pronašli polupraznu bočicu za vodu, iako ta bočica nikada nije bila analizirana, navodi porodični advokat porodice Pantani, kao štoi iz sobe nijesu bili uzeti otisci, iako se u sobi, u lokvi krci, nalazio preminuli poznati biciklista, a soba je bila sva rasturena.

Utvrđeno je da je Pantani preminuo prije ručka, ali je pronađen mrtav u vrijeme večere, pa je to period koji, i prema mišljenju tužilaca, ostavlja dovoljno prostora za promjenu mjesta zločina i simulaciju stanja usljed predoziranja od narkotika. Prosto rečeno, prikrivanje zločina.

U sobi Pantanija su pronađena i tri jakne za skijanje (jer je u tog dana otišao sa namjerom da skija), koje, prema tvrdnji njegovih roditelja Marko nije imao kod sebe, jer je u Rimini stigao bez prtaljaga, samo sa torbicom sa ljekovima (koje je uzeo i kobnom dana), dvije majice, priborom za brijanje i dokumentima i novcem, sa namjerom da na licu mjesta iznajmi potrebnu opremu za skijanje.

Nije, dakle, imao nikakvu torbu, što je i potvrđeno u vrijeme tragedije od strane četiri osobe koje se međusobno ne poznaju. Istražni organi treba da utvrde kako su se tri pomenute jakne našle u hotelskoj sobi, ko ih je donio, a porodica Pantanija je godinama ukazivala da je to jedno od pitanja kojima se u proteklih 10 godina trebala baviti policija.

Majka Pantanija, Tonina je čak vikala o tome na sudskom procesu, i to ponovila u knjizi koja je objavljena o njenom sinu "U Markovo ime".

Nova istraga, dakle, treba da nađe odgovore na mnoga otvorena pitanja na tragičnu smrt 34-godišnjeg bicikliste iz Ćezenatika...

Bonus video: