Herceg Novi: Počinje Montenegro film festival

Manifestaciju koja ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, otvoriće jedan od najznačajnijih makedonskih glumaca Meto Jovanovski
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 16:17h

Projekcijom filma „Varvari“, scenariste i reditelja Ivana Ikića večeras u 21 sat na Ljetnjoj pozornici Kanli kula počinje 28. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

Manifestaciju koja ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, otvoriće jedan od najznačajnijih makedonskih glumaca Meto Jovanovski.

Za vrijeme trajanja festival do 7. avgusta biće prikazano 90 filmova u četiri kategorije. U takmičarskom programu na Kanli kuli publika će u izboru umjetničkog direktora Srdana Golubovića, vidjeti 13 filmova, među kojima i novi film crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“.

U žiriju glavnog festivalskog programa su Slobodan Šnajder, Meto Jovanovski I Branko Baletić.

“Ovogodišnji takmičarski program je obeležen filmovima debitanata. Svi ovi autori predstavljaju novi glas evropskog filma. Novu energiju, krik, pogled i stav. Pogled pun humora, hrabrosti, beskompromisnosti, slobode. Svi oni donose svoj lični stav i pogled na svet- svež, drugačiji i autentičan. Zato je ovogodišnji festival posvećen debitantima i potrebi da se čuje i vidi taj novi glas”, obrazložio je izbor umjetnički director Srdan Golubović.

U okviru pratećeg programa festivala biće organizovan okrugli sto na temu „Literatura kao premisa filmskog stvaralaštva“, a govoriće Abdulah Sidran, Slobodan Šnajder, Jordan Plevneš, Branko Baletić i Stevan Koprivica

Reditelj Stefan Arsenijević odabrao je 30 tak filmova sa osam akademija i fakulteta dramskih umjetnosti iz regiona koji će biti prikazani u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta. Studentske filmove ocijeniće žiri u kojem su Anja Dimić, Balša Poček, Marko Ugarković.

Pored ove tri takmičarske slekcije na tvrđavi Forte mare biće prikazivani filmovi – ovogodišnji pobjednici evropskih festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji.

U okviru pratećeg programa festivala biće organizovan okrugli sto na temu „Literatura kao premisa filmskog stvaralaštva“, a govoriće Abdulah Sidran, Slobodan Šnajder, Jordan Plevneš, Branko Baletić i Stevan Koprivica.

Posljednjeg dana festival biće proglašeni najbolji i dodijeljene nagrade: takmičarskoj selekciji grand prix i zlatne mimoze za film u cjelini, režiju, scenario, kameru, žensku i mušku ulogu. Tu su i nagrade „Živko Nikolić” i “Milan Žmukić”.

Bonus video: