Nada u muškarce

Ženska šahovska reprezentacija je jedna od najmlađih učesnika, dok se od muškaraca očekuje bolji plasman od trenutnog rejtinga na 41. šahovskoj Olimpijadi u norveškom Tromzu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 19:06h

Ženska šahovska reprezentacija je jedna od najmlađih učesnika, dok se od muškaraca očekuje bolji plasman od trenutnog rejtinga na 41. šahovskoj Olimpijadi, koja se od 2. do 14. avgusta održava u norveškom Tromzu.

Ženska reprezentacija igraće po rasporedu Aleksandra Milović, Tijana Blagojević, Marija Stojanović i Sanja Mišović. Rezerva je Kristina Bačić. Selektorka je Dušanka Jovićević.

"Postoji velika šansa da iznenadimo i napravimo neki rezultat koji je iznad onog rejtinga kako smo na startu pozicionirani. To je naš osnovni cilj i da, svakako, za nas ovo bude iskustvo koje će nam u budućnosti omogućiti bolje rezultate", rekla je Aleksandra Milović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Muška ekipa nastupiće po rasporedu Nikola Đukić, Dragiša Blagojević, Milan Draško, Dragan Kosić i Nebojša Nikčević.

"Na Olimpijadi je naše najbolje mjesto bilo 26. a najgore 88. Ja bih, kao selektor, bio zadovoljan da mi budemo plasirani oko 35-40. mjesta. Neko će, možda, reći da je to preambiciozno, neko će reći da je to mali zahtjev. Ali, to bi bio baš dobar rezultat, jer mi smo os svih zemalja bivše Jugoslavije sa najslabijim rejtingu, čak je i Makedonija ove godine ispred nas po prosječnom rejtingu, tako da treba biti realan", Rekao je selektor muške reprezentacije Boro Miljanić.

Otvaranje šahovske Olimpijade je 1. avgusta, dan kasnije počinje takmičenje.

Podrška Iljumžinovu

Upravni odbor Šahovskog saveza Crne Gore donio je odluku da na predstojećim izborima, u Tromzu, za predsjednika Svjetske šahovske federacije (FIDE) podrži aktuelnog predsjednika Kirsana Iljumžinova, a Zurabu Azmaiparašvilija za predsjednika Evropske šahovske unije (ECU).

"Novo rukovodstvo Šahovskog saveza Crne Gore očekuje da će obje šahovske organizacije i njihovi predsjednici u toku dobijenih mandata raditi transparentno i profesionalno, u cilju unapređenja šahovske igre i njene popularnosti u svijetu", navodi se u saopštenju ŠSCG.

Iljumžinov, kao i njegov protivkandidat Gari Kasparov, nedavno su boravili u Crnoj Gori, u posjeti Šahovskom savezu Crne Gore.

Bonus video: