FILMSKI FESTIVAL HN

"Varvari" Ivana Ikića na početku XXVIII smotre

U glavnom takmičarskom programu na Kanli kuli biće prikazano 12 filmova, od toga osam u takmičarskom programu, a četiri revijalno
59 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.03.2019. 13:27h

Projekcijom filma “Varvari” reditelja Ivana Ikića (Srbija - Crna Gora) sjutra veče u 21 sat na Kanli kuli počinje ovogodišnji XXVIII Filmski festival Herceg Novi/Montenegro film festival u okviru kojeg će kroz četiri cjeline biti prikazano preko devedeset filmskih ostvarenja, saopštili su juče na konferenciji za novinare organizatori filmske smotre koja će se u Herceg Novom održavti do sedmog avgusta.

U glavnom takmičarskom programu na Kanli kuli biće prikazano 12 filmova, od toga osam u takmičarskom programu, a četiri revijalno.

- Ono što bih želio da istaknem je da će crnogorska kinematografija imati svog predstavnika, a riječ je o filmu “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” reditelja Nikole Vukčevića, čija premijera je zakazana za peti avgust. I u drugim selekcijama, kao što je dokumentarna, biće prikazano crnogorsko ostvarenje “Lud za tobom” Danila Marunovića, a u slekciji studentskog filma predstaviće se četiri studenta sa cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti. U okviru programa Festivalski pobjednici biće prikazana najnovija ostvarenja sa svjetskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, najavio je Zoran Živković, poslovni direktor festivala. Glavni takmičarski program održavaće se na poznatoj lokaciji - Kanli kuli, studentski filmovi biće prikazivani u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta, dokumentrna ostvarenja festivalska publika će biti u prilici da pogleda na Trgu od muzike, dok će se program Festivalski pobjednici održavati na tvrđavi Forte mare. Kako je najavio Živković, članovi žirija koji će odlučivati o nagradama glavnog takmičarskog programa biće Slobodan Šnajder, književnik i dramski pisac iz Hrvatske, Meto Jovanovski, dramski umjetnik iz Makedonije, i Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore.

- Selektor igranog programa je Srdan Golubović, dokumentarnog Vlado Perović, a studentskih filmova Stefan Arsenijević. Žiri koji će odlučivati o nagradama u slekciji studentski filmovi čine Balša Poček, Anja Dimić i Marko Gorković, kazao je Stevan Koprivica, predsjednik Savjeta festivala. Kada je riječ o dokumentarnoj selekciji žiri će raditi u sastavu Rada Šešić, Nebojša Slijepčević i Danilo Marunović.

Nagrade "Milan Žmukić" i "Živko Nikolić"

Pored nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i studenstki film, Direkcija festivala svake godine dodjeljuje i nagradu “Milan Žmukić”, koja nosi naziv po osnivaču Hercegnovskog filmog festivala, a dodjeljuje se za ukupan doprinos festivalu. Biće uručena i nagrada “Živko Nikolić”, koja se dodjeljuje za sve kategorije filmskog stvaralaštva, a kako je kazao Koprivica, ove godine Direkcija festivala se odlučila da nagrada ide u domen igranog filma.

Montenegro Film festival je manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg Novi, a izvršni producent je JUK “Herceg fest”.

Preporučujemo za Vas