"Jadranska straža": Novi vlasnik, nova nafaka

Priča o čudnim smrtima i tragedijama koje su pratile vlasnike “Jadranske straže” počela je 1998. godine
599 pregleda 4 komentar(a)
Jadranska straža, Foto: Vuk Lajović
Jadranska straža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.07.2014. 16:58h

Kulturno istorijski spomenik iz IX vijeka, nekadašnji benediktanski samostan “Jadranska straža” smješten u srcu budvanskog Staroga grada, dobila je i četvrtog gazdu. Uprkos prijavama doskorašnjih vlasnika, Rusa Vladimira i Dmitrija Kuznjecova, kompanija “Old town invest grup” postala je vlasnik polovine te vrijedne nekretnine.

Firma, koju su, prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata, osnovali Milan Zindović, Goran Boljanović i Danilo Mićović, upisala se u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao titular upravo na dijelu imovine koja je pripadala Kuznjecovima. Zindović, Boljanović i Mićović su, prema katastarskoj evidenciji, do te imovine došli razmjenom.

U kompaniji, koja je novi vlasnik “Jadranske straže”, do prije par godina osnivački udio, od 30 odsto, imala je Andrea Mićunović, kćerka kontroverznog biznismena Brana Mićunovića. Doskorašnji vlasnik hotela Kuznjecov u julu 2013. podnio je krivičnu prijavu, pokušavajući da ospori prodaju nekretnine.

On je to učinio nakon što je Nikšićanin Miloš Burić, od ruskih državljanki Olge Loubistva Lopuhine i Svetlane Ulijanove, inače poslovnih partnerki Kuznjecova, kupio polovinu nekadašnjeg samostana. Kuznjecov je osporavao prodaju zbog duga od 138 hiljada eura. Taj novac mu duguju Lopuhina i Ulijanova. Njih dvije svjedočile su u sudskom procesu koji se vodio zbog dvostrukog Loubistva koje se 2007. dogodilo u bašti “Jadranske straže”. Tada su ubijeni ukrajinski državljanin Adalbert Šuto i Vladimir Rakočević, a ranjeni Željko i Vladimir Janković. Zbog dvostrukog ubistva Dragan Zindović, Radojica Zeković, Rajko Knežević i Aleksandar Zečević osuđeni su na po 17 godina zatvora.

Priča o čudnim smrtima i tragedijama koje su pratile vlasnike “Jadranske straže” počela je 1998. godine.

Tadašnji predsjednik Opštine Budva, bez odobrenja Skupštine, prodao za tadašnjih 480 hiljada maraka Ratku Batu Buturoviću, poznatijem kao Bata Kan-Kan. Nakon što mu nije dozvoljeno da gradi marinu, Buturović je prodao Blagoti Baji Sekulić iz Podgorice.

Sekulić na svoju ruku započinje adaptaciju, kripte u kojima su sahranjivani sveštenici, što je izazvalao revolt katoličke crkve. Sekulić je ubijen 2002. godine, a Buturović je prije godinu i po pronađen mrtav u hotelu u Novom Sadu.

Porodica Sekulića je nakon njegove smrti “Jadransku stražu” prodala Kuznjecovima i Lopuhinovoj čije razmirice 2007. godine ponovo dovode do krvavog pira.

Iz Mjesne zajedniceStari grad uzalud apelovali

Mjesna zajednica Stari grad, prije godinu, uputila je apel Opštini Budva, da “Jadransku stražu” ponovo vrati u vlasništvo grada.

Oni su tada istakli da je prostor ispred tog kulturno istorijskog spomenika vlasništvo katoličke , pravoslavne crkve i fizičkih lica. Pojasnili su i da je jedan dio te imovine još pod restitucijom. Na sajtu www.jsbudva.ru još je objavljena prodaja “Jadranske straže”, po cijeni od tri miliona eura.

Prema podacima sa tog sajta dvospratna građevina površine 322 kvadrata, prodaje se sa parcelom od 364 kvadrata, od kojih su 224 kvadrata bašta sa terasom.

Bonus video: