"Tri musketara": Vrijeme vulgarne politike i laže

Reditelj Kokan Mladenović je čest gost Grad teatra...
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 14:10h

Tri mušketira, produkcija HNK “Ivan Pl. Zajc” iz Rijeke, muzički triler sa sjajnim songovima Petra Lucića, uvodi jedno od najpopularnijih djela svjetske književnosti u naš savremeni svijet i svakidašnjicu, i pravi ironičnu parodiju na sve moralne i ljudske vrijednosti koje Dima romantično afirmiše u svom romanu.

“Manir“ Dramskog programa Grada teatra posljednjih godina, da svojoj publici predstavi ciklus reditelja koji su svojim predstavama bili u fokusu kritike i publike na ovim prostorima, nakon Borisa Liješevića, Ane Vukotić, Ane Tomović (nova, sjajna generacija pozorišnih stvaralaca), doveo je ovog ljeta u Budvu i Kokana Mladenovića. Beogradski reditelj koji je ovdje poznat po brojnim gostujućim predstavama, ali i po paštrovićevskoj legendi “Skočiđevojka“ (koprodukciji Grada teatra i SNP iz Novog

Sada koja je u njegovoj režiji premijerno izvedena na 21. festivalu), prvo ostvarenje kojim se predstavio preksinoć bila su “Tri mušketira“, produkcija Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan Pl. Zajc“ iz Rijeke, čiju dramaturgiju potpisuje Magdalena Lupi Alvir. Ali, romantični junaci iz slavnog pustolovnog romana Aleksandra Dime - Aramis, Portas, Atos i hrabri mladi Gaskonjac D’ Artanjan, sada su u novim okolnostima i okruženju. Konceptom “predstava u predstavi“, i ironičnom parodijom na sve moralne i ljudske vrijednosti koje Dima afirmiše u svom čuvenom romanu, gledacima je omogućeno da istovremeno gledaju što su oni bili sredinom XVII vijeka, a što su danas - ko su njihovi kraljevi, kraljice, kardinali, baroni i vođe u ovom našem savremenom svijetu i našoj balkanskoj svakidašnjici, kako se njihovi ideali iskorišćavaju u vrijeme kada su na pijedestalu vrijednosti interes, moć, novac, prestiž, a laž, manipulacija, sebičnost, političke, ratne i tajkunske igre legitimna sredstva da se ti ciljevi ostvare. U takvom ambijentu, iskrena ljubav, prijateljstvo, hrabrost i odanost pokazuju se ne samo kao naivni arhaizmi, već su i potpuno bezvrijedne i besmislene kategorije. Žanrovski, “Tri mušketira“ smještena su pod odrednicu muzički triler ili kabare, a posebnu vrijednost predstavi daju sjajni songovi Petra Lucića, koji i podižu ovaj koncept.

Iako su “Tri mušketira“ drama u dva djela i sa pauzom traju gotovo tri sata, prepuno gledalište scene Terase između crkava s velikom pažnjom pratilo je odličnu glumačku igru Mladena Vujčića, Damira Orlića, Igora Kovača, Jasminu Mekić, Dražena Mikulića, Aleksu Đakovića, Rada Radolovića, Nika Miškovića, Tanju Smoje, Anđelu Ramljak, Davora Jureška, Anastaziju Balaž Lečić, Predraga Simića, Denisa Brižića, Dmitrija Andrejčuka, Vitalija Kloka, Darka Petkovića, Tomislava Radinovića i Igora Rančića, a cjela ekipa predstave (scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Irena Popović) ispraćena je ovacijama.

Pored velikog zadovoljstva što je opet pred budvanskom publikom (ali i vidno iznerviran zbog preglasne muzike iz okolnih kafića koja je ometala predstavu), Kokan Mladenović je izjavio da svi mi dobro znamo mušketire, da oni spadaju u najpopularnije avanturističke romane, i da su beskrajno puta filmovani, ali da je njemu bilo mnogo važnije da pokaže taj sudar svijeta romantike, svijeta ideala, herojstva, čestitosti, sa današnjim vremenom.

- Doba u kome mi živimo jeste vrijeme izašlo iz te crvene haljine kardinala Rišeljea, vrijeme vuglarne politike, moći, novca... Više ne postoji nikakav ideal, osim uspjeha u životu. Ova predstava o tome i govori, o tom raslojavanju na beskrajno bogate i beskrajno siromašne, na to da se naša iskrena i čestita želja da mijenjamo ovaj svijet nabolje, stalno iznova i iznova zloupotrebljava, makar u onim izbornim ciklusima od četiri godine. Mi povjerujemo da će neko uistinu promjeniti naše društvo nabolje, i vrlo brzo, kako se formiraju neke vlasti i neke vlade, osjetimo se kao mušketiri na kraju ove predstave - tužni, postiđeni i ponovo prevareni, kazao je Mladenović.

Razbijanje fikcije i isticanje nekih stvarnih situacija i događaja iz naših života, Mladenović je objasnio kao igranje dokumentarnom građom.

Razbijanje fikcije i isticanje nekih stvarnih situacija i događaja iz naših života, Mladenović je objasnio kao igranje dokumentarnom građom

- Željeli smo povremeno da prekidamo taj melodramski zaplet, da predstava ne ode u onu staru, dobru, poznatu melodramu, nego da svo vrijeme držimo taj aktivni okvir i aktivni odnos prema vremenu u kome živimo, kazao je reditelj.

Večeras na repertoaru Doktor Nušić

Na sceni Terase između crkava, večeras u 22 sata, publika će imati priliku da vidi drugu predstavu koju potpisuje Kokan Mladenović “Doktor Nušić“, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i NP iz Sombora, koja je napravljena povodom obilježavanja 150 godina od rođenja najvećeg komediografa srpske književnosti, Branislava Nušića.

Glavne uloge u predstavi povjerene su Saši Torlakoviću, Biljani Keskenović, Branislavu Trifunoviću, Milici Janevski, Bojanu Veljoviću, Slađani Nestorović Ristić, Viktoriji Arsić...

Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Laušević, muziku je komponovala Irena Popović, autor tekstova songova je Marko Šelić Marčelo, a scenski pokret je uradio Andrea Kulešević.

Bonus video: