Promocija romana "Boja duboke vode" u Muzeju grada Perasta

O knjizi će govoriti filmski i književni kritičar i pjesnik Rade Savić
139 pregleda 0 komentar(a)
perast, Foto: Skalaradio.com
perast, Foto: Skalaradio.com
Ažurirano: 30.07.2014. 11:28h

Promocija romana "Boja duboke vode" autorke Branislave Radević-Stojiljković biće održana večeras sa početkom u 21 sat u Muzeju grada Perasta, javlja Radio Kotor.

O knjizi će govoriti filmski i književni kritičar i pjesnik Rade Savić. U muzičkom dijelu programa nastupiće učenica Muzičke škole "Vida Matjan" - trinaestogodišnja gitariistkinja Nađa Janković.

Radević je diplomirala na Odsjeku za opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Živi u Boljevcima, u Srbiji i u Perastu.

Radnja romana "Boja duboke vode", odvija se u Perastu, u Boki Kotorskoj, na dva vremenska plana: savremenom i istorijskom, u 18. vijeku, kad je ovaj grad doživljavao svoj društveni, ekonomski i pomorski procvat.

Protagonisti savremene priče su slikar Sergej i pisac/urednica Đurđa, supružnici koji dolaze na ljetovanje, on da slika, ona da istražuje građu za rad o Beati, pjesnikinji i dubrovačkoj redovnici iz 18. vijeka, porijeklom iz Perasta. Ubrzo im se pridružuje i sin, te se svi troje, svako na svoj način i kroz svoja iskušenja suočavaju sa gubitkom kćeri/sestre Lenke, usljed kog je cijela porodica u dubokoj krizi.

Istorijska radnja je priča o mladom mletačkom kapetanu Nikoli Vlašiću, koji se pod lažnim imenom Andrea Karli vraća u rodni Perast, gdje ga čekaju porodične tajne iz prošlosti i nesrećna ljubav s mladom plemkinjom Martom.

Istorijski dio romana je u svakom pomenutom detalju zasnovan na autentičnoj istorijskoj građi, o čemu postoji iscrpna bibliografija – od svakodnevnog života u 18. vijeku pa do opisa Dubrovnika, luke Drač, karnevala i tadašnjih običaja, zatim političkih dešavanja, odnosa sa Venecijom i pomorskih bitaka s ulcinjskim gusarima berberskog porijekla.

Roman je veoma dobro primila publika u čitavom regionu" – navodi se, između ostalog, u dopisu iz Muzeja grada Perasta.

Bonus video: