Ukinuta presuda: Ponovo se sudi Šariću i Lončaru

Ranijom presudom tog suda, Šarić i Lončar su osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora
3 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2014. 11:42h

Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore uvažene su žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u Podgorici i branilaca optuženih Duška Šarića i Jovice Lončar, i ukinuta presuda Višeg suda u Bijelom Polju i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u saopštenju samostalnog savjetnika za odnose sa javnošću tog suda Milene Đaletić.

U Apelacionom sudu Crne Gore polovinom juna je održana sjednica vijeća po žalbama advokata odbrane na prvostepenu presudu bjelopoljskog Višeg suda kojom su Pljevljaci Duško M. Šarić i Jovica S. Lončar osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja novca u iznosu od 19,3 miliona eura.

Ranijom presudom tog suda, Šarić i Lončar su osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora, koju je Apelacioni sud ukinuo. Žalbom specijalnog tužilaštva se traži da se optuženima izrekne veća kazna zatvora. Branioci okrivljenih advokati Borivoje Đukanović, Kasim Dizdarević i Vukoman Golubović, zbog povređenog prava na odbranu zatražili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

Presudu je krajem decembra 2013. izreklo vijeće sudije Šefkije Đeševića. Tada je sudija kazao da je donio mjeru oduzimanja prljavo stečenog novca u iznosu od 19.353.872, 22 eura, koji je bio predmet izvršenja krivičnog djela. Sud je utvrdio da su Šarić i Lončar počinili krivično djelo pranje novca, što je potvrđeno iz dokumentacije Centralnog privrednog registra, mišljenja vještaka finansijske struke Vlajka MIlićevića, bankarskih dokumentacija, kao i bankarsko-finansijske dokumentacije preduzeća Mat kompani iz Pljevalja.

Bonus video: