„Romeo i Đulijeta“ Jagoša Markovića oduševili publiku u Dubrovniku

U ulogama Romea i Đulijete briljirali su Robert Budak i Kristina Stevović
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2014. 18:00h

Prva dramska premijera 65. Dubrovačkih ljetnih igara, „Romeo i Đulijeta“ Vilijema Šekspira u režiji beogradskog reditelja, rođenog Podgoričanina Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, ispraćena je oduševljenjem publike okupljene u renesansnom ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu.

U prvim reakcijama na Markovićevu postavku jedne od najslavnijih tragedija svjetske literature, hrvatski mediji nadmeću se u pohvalama. Sjajne reakcije publike, ali i za Markovića karakteristučno fokusiranje duha epohe, uz majstorsko korišćenje svih mogućnostri jednog veličanstvenog prostora, učinili su da se o Romeu i Đulijeti govorui kao o istinskom teatarskom događaju.

„Romeo i Đulijeta“ bezvremenski su naslov kojim Igre obilježavaju 450. godišnjicu Šekspirovog rođenja, pokušavajući istražiti teme vrijednosti ljubavi i grešnosti mržnje. Na Dubrovačkim ljetnim igrama ovaj komad je prvi put izveden 1962. u režiji Franka Zefirelija i izvedbi Old Vic Theatre Company iz Londona, a zatim ponovno 1986. u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a na programu se zadržao tri sezone.

Jagoš Marković potpisuje režiju, scenografiju i izbor muzike, adaptaciju teksta prema prijevodu Josipa Torbarine napravila je Aleksandra Glovacki, kostimografiju potpisuje Leo Kulaš, a oblikovanje svjetla Rade Stamenković. U ulogama Romea i Đulijete briljirali su Robert Budak i Kristina Stevović.

U brojnim izjavama za hrvatske medije Jagoš Marković je naglasio da ne postoji mjesto koje bolje od Dubrovnika može dočarati ambijent za ovakvu predstavu.

U „Romeu i Đulijeti“ uživali su i strani posjetioci jer je praćenje predstave bilo omogućeno preko titlova na engleskom jeziku na vlastitim ili unajmljenim mobilnim uređajima - tabletima i pametnim telefonima, uz pomoć aplikacije Vip script. Aplikacija je svoju premijeru imala lani na 64. Igrama. Nakon premijere, na programu su još tri već rasprodane reprize.

Bonus video: