OSVOJENA EVROLIGA

Sad ih svi gledaju drugim očima

„Kada se napravi takav rezultat, onda se skrene pažnja na sebe. U svim narednim takmičenjima će nas protivnici doživljavati u potpuno novom svjetlu”, rekao je selektor Slobodan Boškan
68 pregleda 6 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Cev.lu
Slobodan Boškan, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 28.07.2014. 11:38h

Osvajanje Evropske lige ne može da se mjeri sa uspjesima i medaljama rukometašica ili vaterpolista.

Međutim, za zemlju koja godinama praktično nema domaću ligu, koja do sada u kvalifikacijama za evropska, svjetska i olimpijska takmičenja nikad nije mogla dalje od druge runde, zlato u Evroligi ima nemjerljiv značaj, koji može da predstavlja prekretnicu u podizanju nivoa odbojke u Crnoj Gori.

A za taj uspjeh prije svega igrači, selektor Slobodan Boškan i njegov stručni štab, ali i malobrojni zaposleni i volonteri u Odbojkaškom savezu Crne Gore (koji su imali puno posla oko organizacije utakmica) zaslužuju sve čestitke.

„Bili smo svjesni da smo napravili odličan posao pobjedom u Solunu od 3:2. Međutim, znali smo da je to bila samo prva utakmica. Uoči druge sam ukazivao igračima da i u revanšu predstoji velika borba, da će Grčka igrati rasterećenije, jer nema šta da izgubi”.

„To se najbolje vidjelo u 1. setu. Mi smo, sa druge strane, bili u grču, htjeli smo da igramo dobro i pokažemo koliko vrijedimo”.

„Međutim, to nam nije pošlo za rukom u 1. setu, ali jeste u drugom, oko 11. poena, kada smo nekoliko teških lopti prelomili u našu korist, uz seriju sjajnih servisa Ćulafića”.

„Mislim da nam je to pomoglo da uhvatimo ritam koji smo zadržali do kraja utakmice i zasluženo pobijedili”, kaže Boškan.

Uspjeh u Evroligi je značajniji i zbog toga što je ostvaren bez nekoliko do juče standardnih igrača, koji su prije početka kvalifikacija za EP ili Evrolige privremeno ili trajno odlučili da ne igraju za reprezentaciju (Bojić, Šuljagić, Marković, Milivojević, Rašović).

"U Evroligi smo vidjeli koliko Ćaćić znači za ekipu. Već rekao, da je Vojo bio sa nama u kvalifikacijama za EP, ubijeđen sam da bismo bili među prve dvije ekipe u grupi, čak možda i prvi. Ali, to je sastavni dio sporta. Ovo je sjajna kompenzacija za to što nijesmo otišli na Evropsko prvenstvo".

Osvajanjem Evrolige, odbojkaši Crne Gore su prešli na veći nivo, pa će i očekivanja biti veća.

„Kada se napravi takav rezultat, onda se skrene pažnja na sebe. U svim narednim takmičenjima će nas protivnici doživljavati u potpuno novom svjetlu”.

„Ali, to će biti novi izazov za igrače i za ekipu. Što se tiče Svjetske lige, ne bih to komentarisao, jer to nije moj dio posla, a i mislim da je sad vrijeme da odmorimo i uživamo u uspjehu”.

„Sigurno će biti vremena da se razmišlja o budućim planovima, kako da na najbolji način napravimo korak više u svakom pogledu”.

Kao igrač je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio skoro sva odličja, a uspio je da se u drugoj akciji (kvalifikacije za EP nisu završene uspješno) okiti i prvim trenerskim zlatom.

„Prezadovoljan sam zlatom u Evroligi, a ostaje žal za tim kvalifikacijama. Izuzetno sam zadovoljan načinom kako smo sarađivali”.

„Nije bilo lako, znam da sam ponekad i previše insistirao na nekim stvarima, ali samo iz jednog razloga - znam koliko je teško napraviti rezultat, koliko mora truda, volje, želje i htjenja da se ulaže iz treninga u trening, iz dana u dan, da bi se napravio rezultat”.

„Momci su toga bili svjesni, na kraju se vratilo zasluženim 1. mjestom u Evroligi”, zaključio je Boškan.

Dabović: Najviše smo pokazali

Tehničar Simo Dabović će i naredne sezone igrati u zemlji koju je pobijedio u finalu Evrolige.

Na pitanje da li žali što je ugovor potpisao prije prvog meča finala, a ne kasnije, kada bi mu i cijena vjerovatno bila veća, novi dizač Foinikasa uz osmjeh odgovara:

„Ne smijem o tome da razmišljam, da ne bih pao u depresiju. Ali, i ovako sam zadovoljan”, kaže Simo, i potom nastavlja o uspjehu reprezentacije.

„Kad se okrenem unazad, kroz čitavu Evroligu, mislim da smo najviše pokazali. Potpuno smo zasluženo pobijedili. Na kraju smo iskontrolisali pritisak, jer su Grci dobra ekipa, a nakon dobre partije u gostima obično dođe do opuštanja”.

„Tako je meč i počeo, malo smo bili nervozni, ali smo ponovo uspjeli da se vratimo i dobijemo tri seta 'iz cuga'. Čestitam čitavoj ekipi, stručnom štabu, Savezu, svima”, dodao je Dabović.

Dvojac iz Budućnosti, Nikola Lakčević i Marko Vukašinović se, neočekivano, našao u ulozi libera u Evroligi, nakon što je ovu akciju preskočio Ivan Rašović. I odmah im se posrećilo…

„Ovo je nešto što svaki igrač može da poželi, prva akcija sa seniorskom reprezentacijom, i odmah zlatna medalja. Odigrao sam najbolje što sam mogao, pružio sam, čini mi se, dosta dobre partije”.

„Dugujem zahvalnost saigračima što su me bodrili i dobro primili, kao i selektoru Boškanu što mi je ukazao šansu. Nadam se da sam je iskoristio”, rekao je Lakčević.