Traže da se ponovo bira šef policije

Inspekcija da ispita da li je Veljović zakonito izabran
157 pregleda 7 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2018. 17:21h

Uprava za kadrove pogrešno je tumačila Zakon o državnim službenicima i namještenicima, što je proizvelo donošenje nezakonite odluke o imenovanju Veselina Veljovića za direktora Uprave policije.

To piše u inicijativi koju je Institut alternativa (IA) podnio upravnoj inspekciji, tražeći da poništi odluku o imenovanju Veljovića, te da se novi šef policije zakonito izabere.

Imenovanje Veljovića za šefa policije obavljeno je prema starom Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, dok u Institutu tvrde da je on morao biti biran po novom Zakonu.

„ Predlažemo da se izvrši inspekcijski nadzor u organima koji su sprovodili popunu upražnjenog mjesta direktora Uprave policije, Upravi za kadrove i Ministarstvu unutrašnjih poslova, te nakon utvrđivanja pogrešne primjene Zakona otklone posljedice na način što će kroz nalaganje upravne mjere biti stavljen van snage nezakoniti akt, a postupak ponovljen u skladu sa važećim zakonskim propisima“, piše u inicijativi IA.

Iz te nevladine organizacije pojašnjavaju da je Uprava pogrešno tumačila član 166 Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji propisuje da će se postupak po oglasu koji nije pravosnažno okončan do donošenja tog Zakona završiti po starom zakonu.

Uprava je taj član, kako dodaju, tumačila na način da postupak kreće od dana donošenja odluke o popunjavanju radnog mjesta, što nigdje nije propisano.

“Naprotiv, zakonodavac je eksplicitan i jasan kada kaže postupak izbora po oglasu, što znači da postupak počinje javnim oglašavanjem slobodnog radnog mjesta u državnoj organizaciji, pa nastavlja- koji nije pravosnažno okončan do dana početka primjene novog Zakona“, navode u toj nevladinoj organizaciji.

Novi Zakon je počeo da se primjenjuje od prvog jula.

Kako je konkurs raspisan 2. jula, dodaju, jasno je da se postupak imenovanja šefa policije morao sprovesti po novom Zakonu.

Iz Uprave tvrde da je postupak biranja novog šefa policije započet 28. juna, tri dana prije stupanja na snagu novog Zakona, da se od tada računa da je postupak započet, pa je morao biti i završen u skladu sa starim Zakonom.

Konkurs je, međutim, raspisan 2. jula, dan nakon što je počeo da se primjenjuje novi Zakon.

Iz Instituta tvrde da Zakon o državnim službenicima i namještenicima eksplicitno propisuje da popuna radnog mjesta počinje raspisivanjem oglasa, odnosno konkursa.

“ I Vlada se u svom predlogu za imenovanje Veljovića poziva isključivo na konkurs koji je raspisan nakon početka primjene novog zakona.

Uopšte nema obavezujućeg roka koji mora da istekne od donošenja odluke o pokretanju popune radnog mjesta do raspisivanja konkursa, čime bi teorijski, da je ispravno tumačenje Uprave za kadrove, primjena novih rješenja mogla odlagati unedogled”, istakla je ranije za Vijesti istraživačica javnih politika iz IA Milena Milošević.

Veljović se jedini prijavio za direktora crnogorske policije, a izabran je krajem jula ove godine.

Vlada, na čijem čelu je Veljovićev kum Duško Marković, bira šefa policije na predlog ministra unutrašnjih poslova i predlaže ga parlamentu, gdje ga je vladajuća većina podržala.

Veljović je deset godina bio šef Specijalne antiterorističke jedinice (1995-2005) i šest godina direktor policije (2005-2011).

Za njegovo ime su se vezivale mnoge afere.

Inspekcija će provjeriti, ali nema rok za donošenje odluke

Iz Ministarstva javne uprave su “Vijestima” potvrdili da su nedavno primili inicijativu, po kojoj će, kako kažu, „upravna inspekcija pristupiti u skladu sa zakonom“.

Oni prema Zakonu o upravnoj inspekciji nemaju rok do kog moraju postupiti po inicijativi, niti donijeti odluku.

Prema tom zakonu oni su obavezni, između ostalog, da vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o državnim službenicima i namještenicima

Stroža provjera sposobnosti predviđena novim zakonom

Novim Zakonom je predviđeno da se mora uraditi provjera sposobnosti starješine organa i propisuje se postupak pisanog testiranja i sprovođenja intervjua sa kandidatima, kao i ocjenjivanje u skladu sa propisanim kriterijumima.

Iz Instituta su ranije tražili od Uprave da im dostavi provjeru sposobnosti novog šefa policije, a iz Uprave su odgovorili da ne posjeduju takve informacije, jer ih nijesu ni radili.

„I razgovor sa Veljovićem, jedinim kandidatom za mjesto direktora Uprave policije, sproveden je u skladu sa procedurama Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji je prestao da važi. Stari zakon je propisivao samo obavezu da Uprava za kadrove dostavi listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa resornom ministru, koji na osnovu obavljenog razgovora sa svim kandidatima sa liste Vladi predlaže imenovanje“, pojašnjavali su ranije iz IA.

Bonus video: