Umjetnost Peka Nikčević: Istraživački pohod na suštinu kamena

Peko Nikčević i ovom postavkom potvrđuje veoma istaknuto mjesto u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti
437 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 16:42h

U organizaciji Galerije solidarnosti iz Kotora, jula ove godine, priređena je u Starom gradu samostalna izložba najnovijih likovnih ostvarenja istaknutog crnogorskog vajara Peka Nikčevića (Nikšić, 1959). Do sada je imao preko trideset samostalnih, a učestvovao je na više od dvjesta kolektivnih izložbi. Radovi mu se nalaze u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama, živi i stvara u Nikšiću. Aktuelnu izložbu prati preklopni katalog sa uvodnim tekstom istoričarke umjetnosti Marije Mihaliček.

U restauriranom dijelu prizemlja palate Pima, prezentirano je dvadesetčetiri crteža galerijskog formata, orijentisanih vertikalno, realizovanih kombinovanom tehnikom i pet kamernih skulptura ostvarenih u kamenom masivu, a radovi su nastali u prethodnih nekoliko godina.

Po već ustaljenom principu, Nikčević istovremeno izlaže crteže i skulpture, a kada se obuhvatnije analiziraju ta dva segmenta njegovog recentnog stvaralaštva, eksplicite se može zaključiti da su to dva izuzetno slična likovna izraza indentične paradigmatske atributivnosti. Svakako, i u crtačkoj i u skulptorskoj disciplinarnosti, Nikčević se autoritativno kreće u dijapazonu od simboličko-asocijativnog do apstraktnog. U crtačkom domenu, eksplicite se izdvajaju dvije cjelovitosti, prva, izuzetno svijetla i druga izrazito zatamnjena.

U oba opsega, Nikčević na neutralnom enformelističkom fonu, prevashodno eksperimentiše sasvim kontrapunktnim, geometrizirano-čvrstim likovnim elementima, u funkciji su pravougaonici, kvadrati, rombovi, trougli, kružni, lučni segmenti, trake te raznovrsni linearistički prepleti, šrafure, teksture, paralelizmi, zarezi. Prilikom neposredne likovne egzekucije, Nikčević na papirnu podlogu nanosi bijelu ili potpuno mrku gustu supstancu, stvarajući određene strukturalitete.

Nakon kraćeg prosušivanja, on interveniše likidnim premazima, koji mjestimično skida špahtlom, čime obezbijeđuje rustikalno-hromatski fon koji podsjeća na stare zidne površine. U trećoj fazi, Nikčević u određenim zonama kolažno involvira razne papirno-kartonske elemente, interveniše crtačko-linearistički, učvršćujući kompozicionu postavku. U tako kombinovanom kreativno-likovnom postupku, nastali su svi njegovi izrazito nadahnuti crtački eksplikati.

Iako su plod indentičnog estetskog koncepta, u skulptorskim radovima stvaralačko-kreativni diskurs je mnogu suzdržaniji i suspregnutiji. Nikčević u svojim istraživačkim pohodima, pronalazi potencijalne sugestivno-petrificirane egzemplare, a zatim ih interventno "likovno defloriše", pretvarajući ih volšebno u skulptorske eksplikate. Zapravo, on tehničkim alatkama u sasvim određenom poretku i ritmu, vrši površinski ili dubinski prodor u izuzetno čvrst kameni masiv, čime u njemu interakcijski suspreže likovno-energetski naboj.

Apsolutno je bjelodano da i tako simplificiran skulptorsko-oblikovni postupak, emituje sobom izuzetno kondenzovane likovno-oscilatorne modulacije. I ovom recentnom postavkom u arhaiziranom izložbenom prostoru u Kotoru, kao i brojnim prethodnim, Peko Nikčević zasigurno potvrđuje veoma istaknuto mjesto u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti.

Bonus video: