Za tri mjeseca samo jedna istražna radnja?

Policija, tužilaštvo i bezbjednosne službe i dalje pojma nemaju ko je prije četiri mjeseca pucao na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić ispred zgrade u kojoj živi, ni ko je naložio i organizovao taj napad
85 pregleda 5 komentar(a)
Olivera Lakić uviđaj, Foto: Boris Pejović
Olivera Lakić uviđaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.09.2018. 13:25h

Podgoričko Više državno tužilaštvo gotovo dva mjeseca nije sprovelo nijednu istražnu radnju kako bi došlo do odgovornih za pokušaj ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Nadležni organi i dalje ne znaju ko je prije četiri mjeseca - 8. maja, oko 21 čas, upucao u nogu Lakićevu sa razdaljine duže od 90 centimetara, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Iz Uprave policije (UP) i Višeg državnog tužilaštva nijesu odgovorili šta trenutno rade povodom pronalaženja odgovornih za ovaj zločin, niti kada su uradili posljednju istražnu radnju povodom pokušaja ubistva Lakićeve.

Iz tužilaštva su ponovili da je tokom izviđaja saslušan veći broj lica u svojstvu svjedoka i svojstvu građana i da su naložena sva neophodna vještačenja tragova pronađenih na licu mjesta.

“A u interesu postupka ne možemo vam učiniti dostupnim sadržinu rezultata dobijenim do sada preduzetim radnjama, kao i radnjama koje se preduzimaju”, odgovorila je “Vijestima” portparolka Višeg tužilaštva Lepa Medenica.

I iz UP su ponovili da je rasvjetljavanje pokušaja ubistva Olivere Lakić jedan od prioriteta u radu policije, zbog čega preduzimaju “niz operativno-taktičkih i drugih policijsko-tužilačkih mjera i radnji”. Za detaljnije informacije je, tvrde, nadležno Više državno tužilaštvo u Podgorici, koje rukovodi istragom.

Advokat Lazar Aković, zastupnik Olivere Lakić u ovom postupku, potvrdio je „Vijestima“ da je tužiteljka Suzana Milić, koja vodi istragu od 5. juna uradila samo jednu istražnu radnju (12. jula) - saslušanje pisca i publiciste Šemsudina Šekija Radončića.

Sa mnogih međunarodnih i domaćih adresa crnogorska vlast je kritikovana, jer istraga povodom pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” tapka u mjestu.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ranije je kazao da je za četiri mjeseca bilo očekivano da bude rezultata u istrazi pokušaja ubistva Lakićeve. I visoki predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir ranije je kazao da je zabrinjavajuće što počinioci i nalogodavci koji stoje iza užasnog napada na novinarku “Vijesti” još nijesu privedeni pravdi.

Premijer Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je prije desetak dana da nije zadovoljan efikasnošću rada policije, zbog čega je u toj instituciji bilo više od deset smjena.

Na mjesto direktora policije početkom avgusta imenovan je Veselin Veljović, čijem šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog prijetnji upućenih kćerki Olivere Lakić u februaru 2011, nakon njene serije članaka u “Vijestima” o navodnoj nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”. Iako je utvrđeno da su samo on i dva člana njegove porodice mogli uputiti te prijetnje, sud ga je oslobodio, nakon što je vještak Predrag Boljević naprasno promijenio mišljenje i relativizovao dokaze o broju telefona sa kog je prijećeno, čemu je povjerovala sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

Suđenje Rabrenoviću je obilježilo i neuobičajeno interesovanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i tadašnjeg šefa kriminalističke policije u Budvi Siniše Stojkovića za taj slučaj kod osnovnog državnog tužioca.

Tužilaštvo je odlučilo da Stojkovića krivično goni zbog krivičnog djela protivzakoniti uticaj, ali nikad nije došlo do suđenja. Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, Lakić je označila Veljovića kao nalogodavca, što je on na sudu negirao.

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović izjavio je nedavno da mu je Veljović ubrzo nakon pokušaja ubistva Lakićeve u neformalnom razgovoru saopštio da nije povjerovao Rabrenoviću koji mu se navodno zakleo da nije prijetio Lakićevoj 2011.

“On je tada rekao i da je spreman da se izvini Lakićevoj, a na moje pitanje zašto bi se izvinjavao ako tvrdi da nema veze ni sa jednim napadom na nju, nije imao odgovor”, rekao je Jovović “Vijestima”.

Lakić je i u martu 2012. godine fizički napadnuta na istom mjestu na kome je u maju ranjena, ispred ulaza zgrade u kojoj živi. Njoj je prijećeno i u januaru 2011. godine, dok je istraživala sumnje o nelegalnom poslovanju fabrike cigareta “Tara”.

Zrno nikada nije nađeno, policija se “uzda u FBI”

Prema saznanjima „Vijesti“, saslušano je nekoliko očevidaca napada, Lakić, dvoje novinara „Vijesti“, vještaci medicinske i balističke struke, više osoba koje su osuđivane ili bile osumnjičene za ranije napade na Lakićevu ili druge novinare, ali nije bilo nikakvih rezultata.

Zrno od metka i čaura nijesu nađeni tokom uviđaja na licu mjesta, koji je rađen u noći kada je Lakićeva upucana i tokom narednog jutra, zbog čega se još ne zna koji je bio kalibar municije.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković ranije je saopštio da im u istrazi pomaže američki Federalni istražni biro (FBI), kojem su poslali sve spise istrage. Tada je kazao da još čekaju odgovor od te organizacije.

Iz FBI-a je “Vijestima” potvrđeno da pružaju pomoć crnogorskim istražiteljima u ovom slučaju, ali nijesu željeli dalje da komentarišu istragu.

Jovović je tada je izrazio sumnju da policija planira da iskoristi FBI kao alibi za nerješavanje zločina nad Oliverom Lakić.

Bonus video: