Predstavljanje Nikole Nikolića na Trgu pjesnika: U snažnoj vezi sa stvarnošću

Kako je Nikolić najavio na Trgu pjesnika, čitaoci mogu očekivati njegovu knjigu pripovjedaka
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 12:14h

Predstavljajući najznačajnije pisce iz regiona, ali i one mlade, koji svojim darom i ozbiljnošću već skreću pažnju književne javnosti i čitalaca, Trg pjesnika ovog ljeta priređuje svojoj publici uzbudljive i zanimljive večeri. Tako se nakon Miljenka Jergovića na Trgu pjesnika u Budvi predstavio i mladi crnogorski pisac Nikola Nikolić, koji nije izazvao manje simpatija od svog slavnog prethodnika iz Hrvatske, a stigao je sa svojim drugim romanom, „Meandar“, koji je ove godine objavila „Nova knjiga“ iz Podgorice. Nikolić, koga ovdašnji čitaoci poznaju kao autora pripovjedaka, ali i kao jednog od najboljih blogera - autor je bloga na portalu „Vijesti“, zaintrigirao je književnu javnost većprvim romanom „Čvor“.

Razgovarajaći o romanu „Meandar“, čija metafora oblikuje priču o rasipanju identiteta u susretu sa izazovima stvarnosti, o posljedicama koje ovakvi sudari izazivaju, i o nadi koja uprkos svemu opstaje, Nikola Nikolić i mlada književna kritičarka Nina Smailagić upriličili su publici inspirativnu i provokativnu generacijsku priču koja je otvorila razne teme - od onih književnih, do socijalnih, kulturnih...

Uz ocjenu da sa novim romanom Nikolić obrađuje savremeni, aktuelni društveni trenutak, da je riječ o „hronotopu“ u kome govori „ovo vrijeme, i ovo mjesto“, kao prvo pitanje Nina Smailagić otvorila je njegovu ljubav prema pisanju i literaturi. Po riječima Nikolića, ništa nije bilo prirodnije u njegovoj porodici, u kojoj su oba roditelja profesori književnosti, da se od djetinjstva zaljubi u knjigu, i da pisanje za njega bude izvor neprolazne satisfakcije u kojoj leži i njegov glavni stvaralački motiv. On je „objasnio“ i svoju, inače zanimljivu tezu od odnosu pisca prema čitaocu:

- U svakom trenutku pisac mora imati čitaoca u svom djelu, i mora znati kome se obraća dok piše. Mora znati i da njeguje istinu u onome što piše, makar se radilo o čistoj fikciji, i zato je za mene naročit uspjeh ako ono što pišem potakne nekog na razmišljanje.

Roman „Meandar“, u kome se Nikolić prepoznaje kao već zreo i angažovani pisac, koji detektuje društveni kontekst u kome živi, svijet kriminala, laži, letargije i površnosti, i spreman je da hrabro i kritički govori o tome, smještajući svoje junake u takav ambijent.

Sama metafora meandra - te oštre okuke koju stvara rijeka koja krivuda i koja je neukrotiva, vrlo je sugestivna, a tu je i glavni junak - bezimeni, nezaposleni intelektualac, geograf po zanimanju, koji, po riječima Nine Smailagić, poput Čehovljevih junaka čezne za putovanjima i skuplja mape svijeta, a počinje da radi kao kondukter na barskoj željezničkoj stanici...

- Crna Gora, kao zemlja kontrasta, odličan je poligon za tematska i motivaciona kombinovanja. Pišem o našoj zemlji u današnjem vremenu, i ono o čemu govorim mora biti u snažnoj vezi sa stvarnošću koja nas okružuje - rekao je Nikolić.

Nakon dva romana, kako je Nikolić najavio na Trgu pjesnika, čitaoci mogu očekivati i njegovu knjigu pripovjedaka.

Bonus video: