Trg od knjige: Izložba ekslibrisa i nova knjiga Danilova

Nevenka Mitrović je kazala a da je mjera kulturnog prestiža jednog grada u kulturnom svijetu, bogatstvo knjižnih kolekcija njegove biblioteke
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 15:50h

Na drugoj večeri Međunarodnog sajma Trg od knjige otvorena je izložba "Ekslibris u fondu hercegnovske biblioteke“.

Izložba obuhvata monografske publikacije iz više kolekcija, raznovrsne tematike, objavljenih širom svijeta, na više jezika, u izdanju renomiranih izdavača koje su uz to označene raznim ekslibrisima.

U bibliotečkoj struci "ex libris" označava vlasništvo knjige ne samo u u formi grafičkog knjižnog listića već i u drugim formama koje sadrže podatke o titularu. Od oko 3.000 knjiga sa ekslibrisom za izložbenu postavku je izabrano 300 reprezentativnih.

Otvarajući izložbu direktorica Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" sa Cetinja Jelena Đurović je kazala da je riječ o pionirskom radu za Crnu Goru. “Postavka obuhvata više kolekcija ali je vidljivo dominantan legat dr Dušana Petkovića koji se opravdano predstavlja uvijek na nov i svjež način - rekla je Đurović. Ona je ustvrdila da je hercegnovska Gradska biblioteka jedan od najmodernijih bibliotečko-informacionih i kulturnih centara u Crnoj Gori.

Autorka izložbe direktorica hercegnovske biblioteke Nevenka Mitrović je kazala a da je mjera kulturnog prestiža jednog grada u kulturnom svijetu, bogatstvo knjižnih kolekcija njegove biblioteke. Najstariji ekslibris u zapisu Biblioteka posjeduje na fototipskom izdanju Miroslavljevog jevanđelja iz 12. vijeka, a u Zavičajnoj zbirci to je zapis Njegoševog učitelja Josifa Tropovića na rukopisnoj knjizi "Moleban za bolesne". Likovni urednik izložbe je Voislav Bulatović.

Predstavljena je i knjiga Talasi Beogradskog mora Dragana Jovanovića Danilova.

“Ova knjiga jeste knjiga o tom nekom beogradskom kosmo-psiho-logosu, ona jeste i knjiga koja se bavi odnosom muškarca i žene - jedna djevojka glavnog protagonistu knjige uvodi u tajne Beograda i ja su tu prisjećam jedne rečenice iz filma Nebo nad Berlinom: „Ništa nije važnije od odnosa između muškarca i žene“ - izgovara jedna akrobatkinja na trapezu, kazao je autor. Večeras na Trgu od knjige biće predstavljena Boka: zbornik radova iz nauke, kulture i umjetnosti. Nikola Malović promovisaće novu knjigu Jedro nade, a biće predstavljena i roman Bijeg iz vrzinog kola Jelene Gošović Perović.

Bonus video: