Tušta i tma: "Četveroručni" dnevnik Jergovića i Basare

Ova nesvakidašnja knjiga zapravo je elektronska prepiska Basare i Jergovića
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 15:28h

Knjiga „Tušta i tma“ Svetislava Basare i Miljenka Jergovića, predstavljena je na književnoj večeri u Tivtu, u sklopu ljetnjeg festivala „Purgatorije“.

Ova nesvakidašnja knjiga zapravo je međusobna komunikacija Basare i Jergovića, njihova elektronska prepiska u periodu od 2010 do prošle godine.

Ovaj „četveroručni izazvani dnevnik“ kako je Jergović nazvao njihovu zajedničku knjigu, zbirka je komunikacije dva velika pisca o mnogim više ili manje svakodnevnim temama - od književnosti i politike, preko slikarstva, filma i muzike do naizgled efemernih priča o zavičaju, poljoprivredi, meteorologiji...

„Basara je meni pisao svoju muku i gunđanje za taj dan, a onda bih mu ja odgovarao mojim gunđanjem i zanovijetanjima. To je zapravo svojevrsni dnevnik sa dvije strane granice, zbog čega sam ja i u početku žalio da knjiga dobije naslov „Bajkovo - Batrovci “ po iostoimenom graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske“- objasnio je Jergović dodajući da sa Basarom dijeli mnoge zajedničke poglede na svijet, ali se dva velika pisca i kolumnista u ponečemu i jako razlikuju, pa je ukrštanje argumenata na teme oko kojih se nisu mogli složiti, dodatna vrijednost knjige „Tušta i tma“.

On je istakao da stavovima u toj knjizi, Basara i on predstavljaju samo sebe same.

“Naše dopisivanje nije bilo dopisivanje između Srba i Hrvata, jer valjda bi se našli neki reprezentativniji predstavnici za te nacionalne stvari. Ja mogu predstavljati samo sebe”, istakao je Jergović.

On smatra da su “dnevnici u životima običnih ljudi jako dragocjeni jer vam pomažu da se lakše sjećate svog života i time živite duže”, dok Basara kaže da on lično nikada nije uspio voditi dnevnik “jer u mom životu nema ničeg posebno zanimljivog i vrijednog zapisivanja”.

On ističe da je u e-mail korepsodenciju sa Jergovićem krenuo prije skoro četiri godine na inicijativu dnevnika “Danas” za koji piše kolumne.

“Bitno veći deo knjige smo napisali u roku od jedne godine. Da smo to radili preko pošte trebalo bi nam više od tri godine. Sve se ubrzalo zahvaljujući modernim tehnologijama. U toku jednog dana smo pisali po dva-tri pisma. Nekad prođe više dana ne napišemo ništa. Nije bilo nikakvog dogovora - bez tendencije.

Glavna draž knjige je što teče lako kao potok”, kazao je Basara. “Meandar ”, drugi roman mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića, biće predstavljen večeras na “Purgatorijama”. O knjizi će, pored autora, govoriti i Jelena Krsmanović. Književno veče Nikole Nikolića počinje u 21.30 sati u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca “Buć a- Luković ” u Tivtu.

Bonus video: