Evo kako da zaštitite i njegujete kosu ljeti

Briga, odnosno njegovanje kose ljeti se prije svega sastoji u prevenciji oštećenja vlasi
189 pregleda 0 komentar(a)
djevojka, šešir, Foto: Shutterstock
djevojka, šešir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2014. 19:18h

Pojačana njega kose ljeti je obavezna jer je to za kosu najzahtjevniji period. Dugotrajno izlaganje kose suncu i toploti dovodi do intenzivnog isušivanja vlasi, pa ona postaje porozna, gubi elastičnost, sklonija je pucanju…

U prilog tvrdnji da je sunčeva svjetlost jako utiče na kosu stoje i vizuelni efekti – čak se i na nefarbanim kosama koje se u dužem periodu izlažu suncu vidi znatno posvjetljenje kose i ovaj efekat se može porediti sa blagim blajhanjem pri čemu je i efekat oštećenja sličan.

Briga, odnosno njegovanje kose ljeti se prije svega sastoji u prevenciji oštećenja vlasi- ako imate tretiranu kosu (farbana, trajna, blajhana) ne izlažite je previše suncu i toploti. Šešir je osnovna njega kose ljeti.

Iako je česta reakcija na pomen šešira „pa ja to nikad ne nosim, možda kačket ili marama?“,naravno bilo šta što vam fizički sklanja kosu sa sunca. Ali šešir je ukupno najbolji jer ne zatvara kosu čvrsto, ljetnji je šešir obično sa rupicama pa se kosa ne grije, a obod štiti i kosu koja nije obuhvaćena šeširom.

Sljedeći način da negujete vašu kosu ljeti je upotreba zaštinih šampona, kondicionera, maski. U ljetnjem periodu se savetuje pranje kose šamponima koji u sebi sadrže zaštite (toplotne…) i filtere (uv) i koji pomažu da se u startu ne ošteti vlas na suncu. Kvalitet izabranog šampona određuje koliko će ove zaštite trajati (ako ulazite u vodu, onda koliko će kupanje trajti prije nego što efekat prestane). Upotreba kondiconera koji treba da pruži dodatnu zaštitu, ali i da poništi negativne efekte koji nastaju leti je sljedeći korak u čuvanju kvaliteta kose ljeti.

Po završetku ljeta (ili po završetku odmora) obavezno posjetite svog frizera da vam skine rascvetale i osušene krajeve i da vam uradi nekoliko hidrantnih tremana da bi se kosi vratila elastičnost i sjaj. Za one kose koje su pretrpele više oštećenja keratinski tretman može da bude jedna od opcija o kojoj vrijedi razmisliti.

Bonus video: