Izložba posvećena Branku Filipoviću: Put od enformela ka čistom slikarstvu

“U radovima koji u sebi ne nose trag evokacije umjetnik je više pikturalno orjentisan..."
0 komentar(a)
izložba, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
izložba, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.07.2014. 14:10h

Izložba “Branko Filipović Filo - od enformela ka čistom slikarstvu", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i nikšićkog Centra za kulturu, otvorena je u galeriji Ilija Šobajić.

Otvarajući izložbu na kojoj je prikazano 11 slika nastalih u periodu od 1954-58, kustos u Narodnom muzeju Slobodan Vušurović kazao je da je Filo likovni podsticaj našao u strukturi crnogorskog krša.

“Slikajući crnogorski krš onakav kakav jeste Filo je na svoj način u sliku uveo materiju”, kazao je Vušurović. Podsjetio je da pedesetih godina prošloga vijeka u Evropi, kao “posljedica poratne obeznađenosti i egzistencijalnog straha”, dolazi do gubitka cilja i krize umjetnosti “koja je svoj izraz našla u estetici antislike”, poznatijoj kao enformel. Filov period enformela, slikarstva materije, krajnje ekspresije i gestualnosti, u kome je korišćen pijesak, kamenje, metal i vatra, počinje još za vrijeme njegovih studija na Akademiji u Beogradu i traje tokom druge polovine pedesetih i prve polovine šezdesetih godina kada se Filo postepeno okreće “gestualnoj i ekspresivnoj apstrakciji u okvirima konvencionalnih likovnih sredstava”.

“U radovima koji u sebi ne nose trag evokacije umjetnik je više pikturalno orjentisan. U njima do izražaja dolaze gestualnost i sistem mrlja koji će anticipirati njegovu još uvijek latentnu i nedovoljno probuđenu, ali kroz ove radove tek nagoviještenu, strast ka čistom slikarstvu, kako je već definisan njegov postenformelski period”, kazao je Vušurović.

Bonus video: