Kosmajac nakon pritvora odmara u svojoj vili kod Morinja

Iz policije nijesu zvanično saopštili zašto su priveli čovjeka koga je srpski premijer nedavno označio glavnim narkobosom u regionu
91 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:45h

Ne zna se kako i zbog čega su iz Uprave policije odustali da iz Crne Gore protjeraju Dragoslava Kosmajca, tek on je juče pušten iz pritvora i ljetovanje nastavlja u svoj vili u Strpu kod Morinja.

Izvor “Vijesti” iz vrha Uprave policije, preksinoć, nešto prije ponoći, saopštio je da je Kosmajac priveden na informativni razgovor u stanicu policije u Kotoru i da će mu nakon saslušanja biti otkazano gostoprimstvo. Od toga, međutim, nije bilo ništa.

Napomena: Zabranjeno svako preuzimanje fotografija bez prethodne pismene saglasnosti "Vijesti"

Nakon noći provedene u policiji, Kosmajac je pušten na slobodu.

Iz policije nijesu zvanično saopštili zašto su priveli čovjeka koga je srpski premijer nedavno označio glavnim narkobosom u regionu, ali je njegov advokat Boris Vukašinović objasnio o čemu se radi: “On se tereti za falsifikovanje isprava, ali osim sumnje ne postoje valjani dokazi za to krivično djelo. Policija je dobila samo neki propratni dokument gdje se obavještavaju da je njegov pasoš izdat u Slovačkoj, navodno, nevažeći. Pošto je riječ o nepotpunoj dokumentaciji, mi se o tome nijesmo izjašnjavali. Kosmajac o tome nikada zvanično nije obaviješten, ali je rekao da će se njegovi advokati u Slovačkoj baviti tom pravnom stvari”.

“Moj klijent je u potpunosti sarađivao sa tužiocem i odgovarao na sva pitanja. Vidjećemo u kom pravcu će se odvijati dalji postupak, jer nema dokaza za krivično djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je Vukašinović

“O tome za sada ne znamo ništa”, kazao je.

Šezdesetjednogodišnji Beograđanin zbog navodno neregularnog pasoša saslušan je juče u kotorskom Osnovnom tužilaštvu.

Nakon iskaza kod tužiteljke Jovanke Čizmović, Kosmajac je negdje oko 11 časova odveden ponovo u stanicu policije.

Inspektoru za strance zatim je pojašnjavao zašto nije prijavio boravak u Crnoj Gori, a potom je u pratnji supruge i kćerke izašao oko 12 i 30 časova.

Njegova supruga je prilikom izlaska tražila od novinara da ih ne fotografišu i da ih ostave na miru.

“Ovo je medijski linč naše porodice, djece, koja su zaista posebna djeca. Molim vas ostavite nas na miru”, kazala je ona i ušla u "golf" beogradskih registarskih oznaka, kojim su sve troje otišli.

Dok je Kosmajac izlazio iz zgrade policije, pokrivao se papirom preko lica kako bi izbjegao fotografisanje novinarskih ekipa...

“Moj klijent je u potpunosti sarađivao sa tužiocem i odgovarao na sva pitanja. Vidjećemo u kom pravcu će se odvijati dalji postupak, jer nema dokaza za krivično djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je Vukašinović.

On je naveo da je njegov klijent nakon izlaska iz policije otišao u svoju kuću u zalivu i da je inspektoru rekao da nije prijavio boravak, jer je mislio da to ne mora da uradi jer “ima nekretninu u našoj zemlji”.

Kosmajac je u "bijeloj knjizi" MUP-a Srbije još 2001. pominjan kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogama, a srpski mediji navode da je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi...

Sin Kosmajca - Lazar Kosmajac (24) hapšen je 23. juna u Herceg Novom, kada je pokušao da pobjegne saobraćajnoj patroli, koja je pokušala tada da ga zaustavi. Nakon kratke zatvorske kazne, mlađi Kosmajac je napustio Crnu Goru.

“Kosmajac je bezbjednosno interesantan”

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević potvrdio je da je Kosmajac priveden kao „bezbjednosno interesantna osoba“.

“Policija je, shodno svojim nadležnostima, u komunikaciji sa tužiocem privela je lice za koje postoji interesovanje sa naše strane, obavila razgovor, konsultovala tužioca. Nakon toga, policija je tako postupila imajući u vidu da prema toj osobi ne postoji bilo kakvo potraživanje bilo koje države iz regiona”, kazao je Konjević za Prvu televiziju.

“Neko uzima ogroman novac izdajući slovačke pasoše”

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, nedavno je kazao je da je "neko u Slovačkoj uzeo novac" kako bi Dragoslav Kosmajac dobio slovačko državljanstvo.

Lajčak je tada ocijenio da je sramota što mnogi narkodileri sa Balkana imaju slovačko državljanstvo, navodeći kao primjer Darka Šarića i Albanca sa Kosova Bakija Sadikija, osuđenog za šverc heroina, prenijeli su srpski mediji.

"Kako je moguće da su svi ovi ljudi kupili slovački pasoš? Ne sumnjam da je neko za to uzeo ogroman novac", rekao je Lajčak.

Galerija

Bonus video: