Rodžersu etapa, bez promjena na vrhu

Na 4.500 metara prije cilja, vozač Sakso-Tinkofa je napadom potpuno iznenadio Sirila Gotjea, što mu je omogućilo da stigne u cilj sam, nakon šest sati, sedam minuta i 10 sekundi
0 komentar(a)
Majkl Rodžers, Foto: Reuters
Majkl Rodžers, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 17:21h

Majkl Rodžers je ispunio cilj - 34-godišnji Australijanac je slavio u 16. etapi 101. izdanja "Tur de Fransa", pošto je sam prošao kroz cilj nakon 237,5 kilometara od Karkasona do Banjer de Lišona.

Najduža etapa ovogodišnjeg "Tura" bila je zahtjevna, sa jednim nekategorisanim usponom i još četiri lakša. Rodžers je bio u grupi od 21 vozača, koji su se odvojili već nakon 28 kilometara.

Na 4.500 metara prije cilja, vozač Sakso-Tinkofa je napadom potpuno iznenadio Sirila Gotjea, što mu je omogućilo da stigne u cilj sam, nakon šest sati, sedam minuta i 10 sekundi.

Devet sekundi kasnije, etapu su završili Tomas Vekler, Vasilij Kirijenka, Hiose Serpa i Gotje.

Prednost glavne grupe nad vlasnikom žute majice je iznosila preko 11 minuta, ali vođstvo Vinćenca Nibalija ni u jednom trenutku nije moglo da bude ugroženo, jer je imao veliku zalihu.

Zbog toga je Ajkula čuvala snagu za naredne dvije etape, koje su najteže u ovogodišnjem "Turu", pa je kroz cilj prošao sa osam minuta i 32 sekunde zaostatka.

A poredak u generalnom plasmanu je i dalje isti - čovjek čiji je cilj da osvoji jedini grand tur koji mu nedostaje (uzeo "Vuelta a Espanju" 2010. i "Điro d'Italiju" prošle godine) i dalje ima četiri minuta i 37 sekundi prednosti nad Alehandrom Valverdeom.

Vozače sjutra čeka veoma težak dan, iako će voziti svega 124,5 kilometara od Sen Godana do Sen Lari Pla d'Adea. Ali, prvo će preći tri uspona prve kategorije, a onda i ttzv. "kozju stazu", na kojoj će na 10,2 kilometra preći razliku u nadmorskoj visini od 855 metara.

Bonus video: