Šumaher bi uskoro mogao kući, u liječenje se uključuje i ljekar iz Hrvatske?

Tim ljekara predvode dr Darko Čudi i dr Vedran Deletis i do sada su četiri njihova pacijenta prohodala i progovorila
99 pregleda 2 komentar(a)
Mihael Šumaher, Foto: Beta/AP
Mihael Šumaher, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.07.2014. 09:42h

Mihael Šumaher, koji je teško povrijeđen krajem prošle godine na skijanju, odlično se oporavlja i pomjeranjem očnih kapaka komunicira s obitelji.

Svjetski mediji prenose da bi sedmorostruki svjetski prvak u Formuli 1 krajem idućeg mjeseca mogao biti pušten na kućnu njegu, ali da će i dalje trebati stalnu njegu ljekara.

Šumaherova supruga Korina je proteklog vikenda zahvalila brojnim navijačima koji su uz Mihaela od prvog dana nesreće.

“Velika nagrada Njemačke je savršena prilika da svima zahvalim na dobrim željama i pozitivnoj energiji koju šaljete Mihaelu. Vaša nas je pažnja oborila s nogu. Lijepo je znati da smo zajedno u ovako teškim trenucima. Sada nas čeka faza koja će možda trajati dugo vremena”, poručila je Korina.

Šumaher je trenutno u bolnici u Lozani gdje je prebačen iz Grenoblea nakon što se probudio iz višemjesečne kome.

Hrvatski mediji su nedavno objavili da doktor Darko Čudi, načelnik neurohirurgije u zagrebačkoj bolnici Dubrava planira da u mozak Mihaela Šumahera ugradi mikročip, koji bi Njemcu poslije nesreće trebalo da pomogne da ponovo prohoda i progovori.

Porodica slavnog vozača Formule 1 već je kontaktirala dr Čudija, koji sa svojim timom ima odlične rezultate primjenom duboke stimulacije mozga kod pacijenata koji su bili u vegetativnom ili minimalnom stanju svijesti.

Tim ljekara predvode dr Darko Čudi i dr Vedran Deletis i do sada su četiri njihova pacijenta prohodala i progovorila.

Dr Čudi nije mogao da govori o detaljima Šumaherovog stanja, ali priznaje da je bilo kontakata i ističe da mu sigurno može pomoći.

Međutim, on dodaje da ne bi trebalo gajiti iluzije da je riječ o čudima, jer mnogi pacijenti imaju trajne posljedice, ali isto tako nema sumnje da je poslije ugradnje stimulatora u mozak došlo do nevjerovatnog poboljšanja.

Poruke podrške

Britanski vozači Formule 1 Luis Hamilton i Dženson Baton uputili su dirljiva pisma podrške legendi Formule 1, Mihaelu Šumaheru, koji je krajem godine povrijeđen na skijanju, prenosi Mirror.

Iz njihovih poruka se može naslutiti da se stanje Šumahera poboljšava i da on očima komunicira sa o kolinom.

"Dragi Mihael, uvijek si u mojim molitvama. Molim se da pobijediš ova teška vremena", navodi se u pismu Hamiltona.

"Već si postigao tako mnogo", dodao je on i završio riječima: "Neka te bog prati i pokaže ti put do tvoje porodice, tvojih prijatelja i obožavaoca".

Baton je, pored ostalog, naveo da je Šumaher borac, da sada bori najveću bitku u životu, te da se nada da će i iz ove trke izaći kao pobjednik.

Pisma Šumaheru su uputili i Niki Lauda.

"Svakodnevno pratim vijesti o tvom oporavku. Nadam se da ćemo uskoro razgovarati", napisao je on.

Fudbaler Lukas Podolski je takođe uputio riječi podrške legendi Formule 1. Željama za brz oporavak pridružio se i njemački teniser Boris Beker, koji je pozvao na molitve za brz i potpun oporavak Šumahera.

Bonus video: