Važno je pregrmjeti “solunski front”

Uspjeh u dvomeču sa Grčkom značio bi i plasman u Svjetsku ligu, što bi našoj odbojci, bez dileme, dalo drugu dimenziju, ali i zahtijevalo veća ulaganja, sponzore, podršku države…
2 komentar(a)
Božidar Ćuk, Foto: Cev.lu
Božidar Ćuk, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 22.07.2014. 07:49h

Više od tri mjeseca su prošla od kada su se sredinom aprila u Budvi okupili najbolji crnogorski odbojkaši, i počeli pripreme za dvije akcije. Primakao se kraj dugog radnog ljeta.

Nakon novog neuspjelog pokušaja da se domognu treće runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ili, pak, samog šampionata, izabranici Slobodana Boškana su u Evropskoj ligi stigli na korak od trofeja, što bi bio sjajan uspjeh i vjetar u leđa za rezultatski trenutno najslabiji crnogorski kolektivni sport.

Uspjeh u dvomeču sa Grčkom značio bi i plasman u Svjetsku ligu, što bi našoj odbojci, bez dileme, dalo drugu dimenziju, ali i zahtijevalo veća ulaganja, sponzore, podršku države…

"Način kako smo odigrali polufinale protiv Makedonije, pokazao je da smo zaslužili igranje u finalu. U prvoj utakmici smo odigrali slabo, dozvolili Makedoncima da preuzmu inicijativu tokom cijele utakmice i zasluženo nas pobijede 3:1. U drugoj utakmici smo bili čvršći, borbeniji, odlučniji i zasluženo pobijedili reprezentaciju Makedonije", ističe Boškan.

Ćaćić i drugovi će danas iz Budve, preko Podgorice i Beograda otputovati za Solun, gdje će u srijedu veče (18 časova) odigrati prvi meč finala sa rivalom sa kojim su već igrali u grupi, oba puta u Budvi, a skor je izjednačen (3:0, 1:3). Boškan na put vodi istu ekipu koja je odigrala posljednje utakmice – tehničare Dabovića i Strugara, korektore Minića i Ćulafića, srednje blokere Gojka Ćuka, Ječmenicu i Babića, primače Ćaćića, Božidara Ćuka i Radunovića, te dvojicu libera, Lakčevića i Vukašinovića.

"U finalu protiv Grčke će biti važno da već od prve utakmice mi njima nametnemo naš ritam igre. Sa takvim pristupom uvećavamo svoje šanse da u prvoj utakmici, koju igramo u Solunu, ostvarimo povoljan rezultat za nas, pred revanš u Budvi", dodao je Boškan.

U grčkom timu prva zvijezda je, bez dileme, korektor Mitar Đurić, sin nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Mitra Đurića (bivšeg srednjeg blokera i trenera u Budućnosti) koji je prve odbojkaške korake napravio u Podgorici. Đurić je prvi poenter Evrolige sa 182 poena iz sedam utakmica (drugi je Ćaćić sa 157 iz 10 mečeva), i sva igra Grčke se zasniva na njemu, jer dobija, maltene, pola lopti na meču.

U revanšu polufinala sa Slovenijom, Đurić je u četiri seta dobio čak 53 lopte od ukupno 118, uz odličnih 53 posto realizacije napada. Protiv Crne Gore je u dva meča upisao ukupno 44 poena.

"Svaka ekipa ima prednosti i mane. Kod njih je jedna od prednosti, barem u napadu, Mitar Đurić, koji dobija mnogo lopti, to je činjenica. To može biti prednost, ali i mana. Ali, za njih ćemo se spremati kao za sve ostale protivnike, izanaliziraćemo njihove dobre i loše strane, kao ekipe, a ne samo pojedince", zaključio je Boškan.

Božidar Ćuk: I bod bi nam mnogo značio

Božidar Ćuk, koji će naredne sezone igrati u Grčkoj, u Etnikosu, kaže da će Crna Gora domaćina “napasti servisom”.

"Oni su kvalitetna ekipa, sa izuzetnim prijemom, ali mislim da mnogo toga možemo da uradimo u tom dvomeču. Znamo se iz grupne faze. Idemo na pobjedu, a vidjećemo šta ćemo na kraju ostvariti. Makar bod bi nam značio za revanš u Budvi", rekao je “Vijestima” mlađi od braće Ćuk.

Revanš meč igra se u subotu u Budvi.

Bonus video: