Bogdanović: Savremena crnogorska kultura mora pokazati veći senzibilitet prema stripu

"Hercegnovski strip festival za Crnu Goru predstavlja punkt koji će nas upoznavati sa najznačajnjim tokovima regionalnog i svjetskog strip stvaralaštva, ali i omogućiti kritičko-teorijsku problematizaciju fenomena stripa i njegovih odraza na savremenu kulturu", kazao je Bogdanović
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2018. 07:39h

Istovovremenim otvaranjem tri izložbe najpoznatijih svjetskih strip crtača u galerijama "Sue Ryder" i "Josip Bepo Benković" i koncertom grupe WHO SEE na tvrđavi Forte mare, sinoć je u Herceg Novom počeo 12. Hercegnovski strip festival (HSF).

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je otvorio manifestaciju, poručio je da savremena crnogorska kultura mora pokazati veći senzibilitet prema umjetnosti stripa, a italijanski ambasador Luka Celioli ocijenio da je ovaj festival osobena i jedinstvena manifestacija u panorami kulturnih događaja u Crnoj Gori.

Među pedesetak gostiju festivala su neki od najuspješnijih strip crtača današnjice.

Bogdanović je kazao da je strip od svojih početaka do danas uspio da opovrgne formu koja ga je limitirala kao trivijalni fenomen popularne kulture i dostigne neupitan umjetnički staus, te da zbog toga Hercegnovski strip festival ima veliki značaj za kulturnu scenu Crne Gore, ali i da savremena crnogorska kultura mora pokazati veći senzibilitet prema umjetnosti stripa.

"Hercegnovski strip festival za Crnu Goru predstavlja punkt koji će nas upoznavati sa najznačajnjim tokovima regionalnog i svjetskog strip stvaralaštva, ali i omogućiti kritičko-teorijsku problematizaciju fenomena stripa i njegovih odraza na savremenu kulturu. Posebno je bitno što je značajan prostor festivala dat i onom kreativno-esnafskom segmentu, kroz forme radionica i uvid u sam proces stvaranja stripa", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je naglasio i da se svojim dvanaestogodišnjim trajanjem Hercegnovski strip festival uzdigao među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak mogao se postići prije svega visokim nivoom entuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novog, grada osobene likovne tradicije, ali i grada u kojem je, zahvaljujući raznovrsnim kulturnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioti, i sam, kako je kazao, veliki ljubitelj stripova, posebno Teksa Vilera, istakao je da je HSF osobena i jedinstvena manifestacija u panorami događaja koji se organizuju u Crnoj Gori, ali i da je takođe važna činjenica to što je festival tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najinteresantnijih i najživahnijih međunarodnih događaja u svijetu stripova. Iskazao je zadovoljstvo zbog činjenice da su medju gostima neki od najpoznatijih italijanskih strip crtača.

Ambasador Celioli je naglasio i da je strip "privlačno narativno djelo" koje "s obzirom na frenetična vremena nudi potencijalne oaze razmišljanja".

Na svečanom otvaranju na Belavisti bili su i svi gosti ovogodišnjeg HSF.

Sinoć je u galeriji "Sue Ryder" otvorena izložba "Dvadeset lakih komada", a u galeriji "Josip Bepo Benković" izložbe “Živio Kavndoli" i "12 velikana Hercegnovskog strip Festivala".

Danas je od 10:00 – 16:00 sati na trgu Nikole Đurkovića berza stripa, crtanje za fanove, crtanje na majicama, radionica u Orki, Background DJ-ing.

Galerija

Bonus video: