Zoran Vujičić gost na meču godine

Drugi put će svjetski prvak u WBA/WBO/IBF i IBO verzijama Vladimir Kličko ugostiti nekadašnjeg rivala iz Nikšića
282 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2014. 14:47h

Podatak da se odmah nakon posljednjeg gonga, bespoštedna borba okonča prisnim zagrljajem, bokserskom ringu je i donijela naziv „magični četvorougao”. Zvanično najnaporniji sport u svijetu nije slučajno dobio naziv plemenita vještina, a bokseri u ringu su pravi savremeni vitezovi.

Potvrda za to je puno, a posljednja je stigla iz Hamburga u vidu avionskih i karata za šampionski meč Ukrajinca Vladimira Klička, te plaćeni svi troškovi tokom boravka za našeg bivšeg bokserskog asa Zorana Vujičića i njegovog pratioca.

A da veliki šampion Kličko ne zaboravlja ni svoje bivše rivale, potvrđuje podatak da je Vujičiću, njegovom sinu Novu i pratiocu omogućio i prisustvo meču sa Poljakom Marijušom Vahom u novembra 2012. godine.

"Na 50 dana do meča sa sjajnim Bugarinom Kubratom Pulevim u Hamburgu, ja sam iz Vladimirovog štaba dobio sve potrebne papire da zajedno sa pratiocem prisustvujem neviđenom spektaklu - borbi dvojice prvoplasiranih teškaša u svijetu. Kod Njemaca nema propusta, i svjedok sam sjajnog dočeka koji su nam priredili braća Vladimir i Vitalij, nakon sjajne borbe sa, ispostavilo se, dopingovanim Vahom".

"Samo uz novi doping je i bilo moguće izdržati takve udarce, a Vladimir je uprkos naporu nakon meča proveo sa nama 45 minuta. I očekujem novi sjajni meč, jer sam posmatrao Puleva, visok je i sjajan bokser. Nije slučajno drugi na svijetu, ali ipak Vladimir je zahvaljujući radu sa Emanuelom Stjuartom od 2005. godine napredovao toliko, da je sada najbolji teškaš u istoriji. Kretanje, prednji lijevi direkt, uz jačinu udarca i snagu u nogama Vladimir je bokserska mašina. Njegov duel sa nekadašnjim bokserskim ikonama bio bi neravnopravna borba, jer je napravio ogroman kvalitativni iskorak naprijed u ovom sportu", smatra Vujičić.

A početkom 1999. godine u Štutgartu Vujičić je u 15. profi borbi doživio prvi poraz, naravno od Vladimira Klička. „Ja sam tu za tebe”, kazao je tada Kličko Vujičiću, a najveći šampioni drže riječ.

"Već pet godina imam bezrezervnu podršku od Vladimira, zahvaljujući kojoj je moj život dobio puni smisao. Uz lijek „betaferol”, Kličko mi je poslao i specijalistu iz švajcarskog Sent Galena Veru Špreher, čiji metod liječenja mi je značajno pomogao. Da sam poslušao savjete naših ljekara odavno bih izgubio borbu sa bolešću, a ja svakodnevno treniram u teretani „Opsižn” u Nikšiću, a mladi sportisti nerijetko traže savjet od mene. I Vladimir često pročita moju kolumnu u „Vijestima” o „nesrećenim dostignućima naše političke elite”.

"Trudim se da u svakoj prilici mladima pokažem pravi put i naučim ih pravim vrijednostima. A to je Vladimir Kličko, doktor, čiji je fitnes program jedan od dva najbolja i najpopularnija u svijetu. O doprinosu boksu ukrajinskog šampiona ne treba trošiti riječi i polako se briše granica u klasi u teškoj kategoriji. Smatram da je 28-godišnji Amerikanac Dontej Vajlder budući šampion. On je dvometraš sa skorom od 31 pobjede, a sve nokautom", istakao je Vujičić.

Nemam riječi da izrazim zahvalnost Miranoviću

Tokom cijelog puta do „O2 arene” u Hamburgu Vujičićev domaćin pobrinuo se o svakom detalju - čak i o ruti puta, kako ni tokom presijedanja naš nekadašnji bokser ne bi imao nikakvih peripetija. Njemci su tražili čak i tip Vujičićevih invalidskih kolica, kako bi mu omogućili maksimalnu udobnost.

"Boks mi je dao puno toga, a jedan od zaljubljenika u plemeinitu vještinu je i Aleksandar-Braco Miranović, vlasnik firme „Rudo Montenegro”. Njega je ljubav prema boksu vodila i preko Atlantika, gdje je prisustvovao mečevima Majka Tajsona. Ima i fotografije sa čuvenim Gvozdenim Majkom. Od Miranovića sam prije dvije godine dobio na poklon invalidska kolica, a sada još dvoje. Prije osam mjeseci mi je poklonio kolica vrijedna 2.300 eura, a nedavno još jedna za lakše kretanje po stanu. Nemam riječi da izrazim zahvalnost", zaključio je Vujičić.

Galerija

Bonus video: