Kroz svijet magije i čudesnih priča

“Hogvortska biblioteka” je prevedena na većinu jezika na kojima se pojavio serijal o Hariju Poteru
0 komentar(a)
DŽ.K. Rouling, Foto: Shutterstock
DŽ.K. Rouling, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2014. 17:33h

Džoana Rouling, autorka slavnog serijala o Hariju Poteru, pored sedam romana o dječaku čarobnjaku napisala je i tri prateće knjige o istom svijetu magije objedinjene pod zajedničkim nazivom “Hogvortska biblioteka”. To su knjige: “Fantastične zvijeri i gdje ih naći”, “Kvidič kroz vjekove” i “Pripovijesti barda Bidla”.

“Hogvortska biblioteka” je prevedena na većinu jezika na kojima se pojavio serijal o Hariju Poteru i prodata je u milionskim tiražima, a od skora ju dostupna i našim čitaocima u luksuznom izdanju “Čarobne knjige” i u prevodu Draška i Vesne Roganović.

Sav prihod od prodaje ove tri knjige po želji autorke namijenjen je dvjema humanitarnim i neprofitabilnim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem beskućnika i ugrožene djece (Comic Relief i Lumos).

Knjiga “Fantastične zvijeri i gdje ih naći” je praktični priručnik za čarobnjake u kome je opisano sa kojima se sve zvjerkama mogu sresti mladi čarobnjaci, ali i Normalci imaju priliku da otkriju gdje živi kvintaped, čime se hrane pufnokošci i zašto nije pametno ostavljati mlijeko za knarla ispred kuće.

Ova knjiga je pisana kao abecedni priručnik, može se čitati i odvojeno od Hari Poter serijala, ali je idelana kao prateće štivo uz ove romane.

Iz registra “Fantastičnih zvijeri” saznajemo da je čudovište iz Loh Nesa kelpi, tj. britanski i irski vodeni demon koji mijenja obličja, a opisani su i plimpiji, kentauri, kalašture, jednorozi, himere, feniksi, blatokopi, akrepi, zmajevi, smrtozovi, sfinge, vatrene krabe, vodenkonji....

Posebnu draž ovoj knjizi daju “originalne bilješke” Harija Potera, Rona i Hermione, pošto je ovo priručnik čiji su prvi vlasnici polaznici škole za magiju.

“Kvidič kroz vjekove”, kao što i sam naslov sugeriše prati istorijat ovog popoularnog čarobnjačkog sporta: razvitak letećih metli, starinske igre na metlama, igre iz Kvidičke močvare, dolazak zlatne skrivalice, promjene u kvidiču od 14. vijeka u pogledu terena, lopte, igrača, pravila i sudija. Knjiga sadrži i popis kvidičkih timova Britanije i Irske, informacije o međunarodnom širenju kvidiča, razvitku trkačke metle i kvidiču danas. “Kvidič kroz vjekove” je svojevrstan istorijat čarobnjačkog sporta, ali i svakodnevni udžbenik učenika Hogvortsa, kroz koji se čitaoci srijeću s raznim zanimljivostima iz nekoliko stotina godina bogate istorije Hogvortsa.

“Pripovijesti barda Bidla” sadrže pet raznolikih bajki (“Čarobnjak i Skakućući lonac”, “Vrelo velike sreće”, “Veščevo kosmato srce”, “Baka-zekonja i njen Cerekajući panj” i “Priča o tri brata”), od kojih se svaka odlikuje osobenim čarobnim stilom, a u suštini svaka od njih bavi se velikim pitanjima života i smrti.

Za razliku od pomenute dvije knjige iz “Hogvortske biblioteke” koje su priručnici, “Pripovijesti barda Bidla” su prozno ostvarenje, a svaku od pet priča prati komentar i objašnjenje prof. Albusa Dambldora koji naglašava prave poruke ovih priča i njihovu evoluciju i izmjene tokom istorije.

Sve tri knjige “Hogvortske biblioteke”, mogu se čitati zasebno ali su ustvari nerazdvojni dio romana o Hariju Poteru, jer sadrže uvod i pojašnjenja različitih slojeva romana, a ilustracije koje prate svaku od tri knjige upotpunjuju čitalački doživljaj.

Bonus video: