Inicijative: Istorijsko jezgro Cetinja na UNESCO listi

Generalna direktorka UNESCO posebno interesovanje iskazala je za proces izrade nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 15:47h

UNESCO će nastaviti da podržava ambicije Prijestonice Cetinje da se istorijsko jezgro tog grada nađe na Listi zaštićene svjetske baštine, kazala je generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, tokom sastanka sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.

Bokova je već dva dana gost Cetinja, i tom prilikom Bogdanović je upoznao sa dosadašnjim, ali i predstojećim aktivnosti lokalne uprave,kako bi se Cetinje što prije našlo pod “okriljem” UNESCO-a.

Bogdanović je kazao da su, uz Prijestonicu Cetinje, u čitav proces uključene i brojne resorne državne institucije, pri čemu su sugestije i izvještaji koji gradskoj upravi dolaze od strane UNESCO od posebnog značaja.

"U dosadašnjoj fazi izrade Nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine, već su ispoštovane preporuke i sugestije od strane komisije i eksperata UNESCO, a uvjeravamo vas da će dio momentalno otvorenih pitanja u predstojećem periodu biti uspješno riješen", rekao je on.

Generalna direktorka UNESCO posebno interesovanje iskazala je baš za proces izrade nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine, te ujedno sa naglasila da će predstojećih aktivnosti biti realizovane uz punu koordinaciju sa UNESCO.

Po završetku sastanka, Bokova je, zajedno sa gradonačelnikom Bogdanovićem, predsjednikom Nacionalnog tijela za UNESCO Branislavom Mićunovićem i predstavnicom Crne Gore pri UNESCO Irenom Radović, obišla istorijsko jezgro Cetinja.

Galerija

Bonus video: