Tivat: Startovala 59. Bućarska Olimpijada

“Olimpijada nisu samo pobjede i porazi, nije samo pjesma i dobra zabava. Olimpijada je naša tradicija, naša istorija, priča o našem gradu"
121 pregleda 0 komentar(a)
Bućanje, Foto: Siniša Luković
Bućanje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.07.2014. 12:35h

Tradicionalna, 59-ta po redu Bućarska Olimpijada, počela je ovog vikenda u Tivtu.

Olimpijadu koja će trajati narednih oko mjesec dana, igra se na zogovima BK “Kalimanjac” u Kalimanju, a svečano je u subotu veče otvorio predsjednik Skupštine Opštine Tivat Krsto Bošković.

“Olimpijada nisu samo pobjede i porazi, nije samo pjesma i dobra zabava. Olimpijada je naša tradicija, naša istorija, priča o našem gradu. Olimpijada smo mi. Tivat ima izuzetne uspjehe u bućanju. Ali, Tivat ima i bućarsku Olimpijadu koju nemaju drugi gradovi u Crnoj Gori.

Ovdje igraju cijele familije. Raduje što su i žene počele igrati buće i ove godine imamo i dvije ženske ekipe. To je kopča koja neće da stane, to je budućnost. Buće u Tivat ne mogu da stanu. Idemo dalje", kazao je tom prilikom Bošković.

“Bućarska Olipmijada” je jedna od specifičnih tivatskih društveno-sportskih manifestacija koja, budući da predstavlja suštinu svega onoga što je tradicionalni mediteranski i primorski mentalitet i način života, istovremeno predstavlja i originalan turistički brend.

Organizator ovogodišnje Olimpijade je Bućarski klub “Češljar”, a prijavljene su 54 ekipe mješovitog i krajnje raznolikog sastava ako se ima u vidu pol, starosna dob ili pak iskustvo i vještina u bućanju samih takmičara.

Među učenicima su i dvije potpuno ženske ekipe i to “Brđanke” i “Kalimanjke”Tivatska “Bućarska Olimpijada” igra se po starim pravlima ovog drevnog mediteranskog sporta “ u 21 punat i dvije dobre”, što će reći da pobjedjuje ona ekipa koja prva stigne do 21 poena i tako dva puta savlada takmace.

Bonus video: