Tufik Softić tužiocu: Sve sam ovo rekao i prije sedam godina

Policija je poslije gotovo sedam godina po nalogu tužioca u srijedu veče u Budvi uhapsila Vladimira Labudovića (29) i Ivana Asanovića (30)
421 pregleda 7 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.07.2014. 13:29h

Novinar “Vijesti” Tufik Softić gotovo dva sata davao je juče izjavu višem državnom tužiocu u Bijelom Polju Rifatu Hadroviću, kojem je detaljno pojašnjavao kako mu je prijećeno i kako je prije sedam godina brutalno napadnut ispred svoje kuće u Beranama.

Softić je nekoliko puta tužiocu ponovio da je sve ovo što priča danas rekao još iste noći kada je prije sedam godina pretučen.

Novinar je prvi put tužiocu Hadroviću ispričao kako je mu je osumnjičeni nalogodavac napada Dragan Labudović prijetio nekoliko mjeseci prije nego su ga batinaši 1. novembra 2007. godine pretukli palicama u dvorištu ispred kuće.

Policija je poslije gotovo sedam godina po nalogu tužioca u srijedu veče u Budvi uhapsila Vladimira Labudovića (29) i Ivana Asanovića (30), koji se sumnjiče da su pretukli Softića po nalogu Dragana Labudovića.

Dvojici Beranaca se na teret stavlja krivično djelo pokušaj ubistva, dok će Dragan Labudović, koji se nalazi na robiji u Sremskoj Mitrovici, odgovarati za krivično djelo podstrekavanje na ubistvo.

Novinar Softić se u zgradi Tužilaštva u Bijelom Polju pojavio oko 13 časova, a tužioca je posebno zanimalo kako mu je i zbog čega prijećeno tokom 2007. godine.

“Dragana Labudovića sam upoznao kada je došao sa Milošem Vukovićem da mi prijeti, zbog teksta početkom 2007. godine, kada sam pisao o hapšenju Draška Vukovića u Danskoj zbog šverca 38 kilograma kokaina. Nakon desetak dana, negdje u februaru 2007. godine, objavljena je vijest da je Draško Vuković pobjegao iz zatvora u Danskoj, nakon čega sam napisao još jedan tekst slične sadržine. U vrijeme kada su mi upućene prijetnje od Labudovića, direktno su mi prijetili još i Nikola Božović i Kile Raičević, jer sam tih dana pisao o crvenoj Interpolovoj potjernici raspisanoj za Veliborom Popovićem, zbog šverca narkotika u Švajcarskoj”, prisjetio se novinar.

Novinar Tufik Softić iste noći kada je pretučen u bolničkoj postelji, gdje je proveo pet dana, ukazao je policiji da bi Dragan Labudović mogao da bude nalogodavac napada. On je inspektorima detaljno tada ispričao ko mu je sve i kada prijetio, ali to očigledno nikoga nije interesovalo sve ove godine.

Direktne prijetnje Softić više nije dobijao, ali je novinar-istraživač nastavio da objavljuje serijale tekstova o narkogrupama sa sjevera Crne Gore, a u kojima je pominjao i Draška Vukovića.

“Te večeri kada sam napadnut, dva mladića su nasrnula na mene, sa duksericama i kapuljačama tamnijih boja. Jedan je bio krupniji, a drugi mršav i manje razvijen, dok su na licima nosili fantomke. Udarali su me tupim, tvrdim predmetima, po glavi, a svaki udarac je bio prema tjemenu i potiljku glave i desne šake, kojom sam pokušao da se mahinalno odbranim”, prisjetio se Softić.

Novinar Tufik Softić iste noći kada je pretučen u bolničkoj postelji, gdje je proveo pet dana, ukazao je policiji da bi Dragan Labudović mogao da bude nalogodavac napada. On je inspektorima detaljno tada ispričao ko mu je sve i kada prijetio, ali to očigledno nikoga nije interesovalo sve ove godine.

Zbog inertnog odnosa policije, suda i tužilaštva Softić sumnja da je godinama neko namjerno zataškavao podatke, te da neko namjerno nije želio da otvori istragu protiv Labudovića.

Tek nedavno Tužilaštvo se ozbiljnije pozabavilo ovim predmetom, pa je policija pretresla više od 20 kuća i stanova, saslušala 73 osobe, na poligrafu testirala oko 40 osoba, a dokazi su prikupljani i mjerama tajnog nadzora.

Vuković: rekao sam tužiocu da ništa ne znam o napadu

Beranac Draško Vuković reagovao je na tekst u “Vijestima”, gdje je navedeno da je on ključni svjedok Tužilaštva u predmetu, koji se vodi za batinanje novinara Tufika Softića.

“Dana 17.07.2014. godine saslušan sam kao svjedok pred Višim državnim tužilaštvom u Bijelom Polju i u prisustvu branioca osumnjičenih, a u vezi sa napadom na novinara Tufika Softića iz 2007. godine. Prilikom saslušanja tužiocu sam naveo da mi nije apsolutno ništa poznato o naručiocima, izvršiocima i okolnostima fizičkog napada na Softića, te ja sa tim događajem nemam nikakve veze, tako da je pisanje da sam svjedok-saradnik u pomenutom događaju apsolutna neistina”, napisao je Vuković u reagovanju.

Bonus video: