Nesuđeni ambasador u Crnoj Gori uhapšen u Las Vegasu

Prema podacima CRPS-a Seng u Crnoj Gori ima firmu u Podgorici "First seafront estate".
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2014. 15:21h

Državljanin Malezije Wei Seng Phua, nesuđeni ambasador San Marina u Crnoj Gori i suvlasnik hotelskog lanca “Aman Resorts-Sveti Stefan” uhapšen je u Las Vegasu zbog vođenja ilegalnog kladioničarskog lanca tokom nedavno završenog Svjetskog prvenstva u fudbalu.

To su prenijeli juče mediji iz San Marina i Sjedinjenih Američkih Država.

FBI je uhapsio Senga, koji je po zanimanju i profesionalni kartaš, zajedno sa njegovim sinom i još šest osoba kineske državnosti, pod optužbom da su organizovali ilegalni biznis iz hotela “Ceasar's Palace” u Las Vegasu.

Seng, u poke-raškom svijetu poznat kao “Paul Phua”, najprije je bio uhapšen prošlog mjeseca u kineskoj regiji Makao, čuvenoj upravo po kockanju, pod optužbom da je učestvovao u organizaciji najvećeg ilegalnog lanca opklada ikada uspostavljenom na njenim prostorima.

Policija iz Makaa, koja je tom prilikom uhapsila 22 osobe, izjavila je da je Phuov lanac imao obrt od preko 600 miliona dolara samo tokom prve sedmice Mundijala, dok je najveća pojedinačna opklada iznosila čak 5,1 milion.

Phua je u Makau pušten uz kauciju, nakon čega je otišao sa sinom u SAD, odakle je nastavio ilegalni biznis.

Navodi se da su ga i američki organi već pustili da se brani sa slobode nakon što je platio kauciju od dva miliona dolara i ostavio FBI-ju pod zapljenom svoj privatni avion vrijedan 48 miliona. Suđenje je zakazano za 4. avgust.

Prema pisanju jednog italijanskog specijalizovanog portala, upravo Phua, čija imovina vrijedi više od 400 miliona dolara, svojim investicijama u lokalna kazina je doprinio da se Makao razvije u čuvenu kockarsku destinaciju.

Nije predao akreditive Vujanoviću

Prema informacijama dostupnim na sajtu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Republika San Marino nema svoje predstavništvo u Crnoj Gori, što je potvrđeno i “Vijestima” iz Ministarstva.

“Imenovani ambasador San Marina na nerezidentnoj osnovi, nije stupio na ambasadorsku dužnost, jer prethodno nije predao akreditive predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću”, saopšteno je “Vijestima”.

Sa druge strane, mediji iz San Marina precizirali su da su mu vlasti iz San Marina funkciju ambasadora dodijeljenu još 2011. godine, ukinuli tek neposredno nakon vijesti o njegovom hapšenju.

Prilikom obrazloženja nominovanja Phue za ambasadora, 25. jula 2011, državni sekretar za međunarodne odnose San Marina, Antonela Mularoni, je između ostalog izjavila da "gospodin Phua Wei Seng već posjeduje niz komercijalnih investicija koje uključuju rudnike i cementare u Kini, Mongoliji i drugim državama" i da se posljednjih godina "bavio i turističkim sektorom, značajno investirajući u kompkeks Sveti Stefan u Crnoj Gori putem hotelskog lanca “Aman".

Ambasadorske funkcije kao tržnica

Malverzacije i sumnjivi karakter sanmarinskih diplomatskih predstavnika poznate su međunarodnoj javnosti od ranije. Nije prvi put da njihovi ambasadori završe u zatvoru.

"San Marino koristi diplomatske funkcije kao tržnicu", pisao je 2013. italijanski list “Corriere della Sera”. Grčki biznismen Viktor Restis navodno je dobio funkciju ambasadora u Poljskoj (takođe bez prebivališta) u toku pregovora da svoju brodsku flotu registruje upravo u San Marinu.

Enriko Maria Pasquini, sanmarinski ambasador na Malti i u Španiji završio je pod istragom italijanskog tužilaštva zbog pranja novca, a slično se dogodilo i sa ambasadorom u Indiji i Alžiru, bankarom Lucio Amatijem.

Poznat je i skandal sa grčkim prevarantom Akileom Kalakisom, koji je završio u zatvoru nakon što je bio ambasador San Marina u Bruneju, Grčkoj i Tajlandu.

Nije prvi put da država u kojoj ambasador treba da zastupa interese San Marina ne bude obaviještena.

Prema navodima lokalnih medija, Phua je još jedan u nizu međunarodnih tajkuna koji su "pro forme" imenovani za ambasadore bez prebivališta. Bogatim investitorima ta funkcija odgovara zbog diplomatskog pasoša, imuniteta i drugih privilegija koje ih sleduju kao punopravne predstavnike diplomatije, a San Marino nudeći te funkcije "bez državne naknade" igra u korist svojih ekonomskih interesa.

U slučaju malezijskog ambasadora-investitora, San Marino je računao na izgradnju hotela sa 7 zvjezdica pod markom “Aman Resorts” na njihovim prostorima. Budući da se Phua navodi kao suvlasnik istoimenog hotela na Svetom Stefanu, te da je izgradnja hotela u San Marinu trebala odviti preko crnogorske branše hotelskog lanca, Crna Gora se ukazala kao pogodna destinacija za ambasadorsku funkciju. U to vrijeme bilo je riječi o namjeri “Aman Resortsa” da izgradi uvezani lanac hotela sa destinacijama Dubrovnik, Venecija, San Marino, između kojih bi se gosti mogli komotno izmještati.

U San Marinu se govori o novcu koji je Phua uplaćivao na račune u Švajcarskoj uhapšenog bivšeg državnog sekretara Claudio Podeschija i njegove vjerenice slovenačkog porijekla, Biljane Baruca.

Između ostalog, zvanična posjeta sanmarinske delgacije Svetom Stefanu - sa ciljem da prouče princip rada “Aman Resortsa” u zonama od kulturno-istorijskog značaja, bila je povod kontroverznih polemika u lokalnoj štampi uz optužbe o manjku transparentnosti.

Veza Senga i Statisa

Prema podacima CRPS-a Seng u Crnoj Gori ima firmu u Podgorici "First seafront estate". Djelatnost Sengove firme je "razrada građevinskih projekata", ukupan kapital 16.600.000 eura. Seng ipak nije glavni osnivač te firme jer ima 16 odsto osnivačkog kapitala, dok ostalih 84 odsto pripada firmi "Golden Estate" u kojoj je izvršni direktor grčki biznismen Petros Statis.

Statis je preko firme "Adritic propertis“ u kojoj je predsjednik borda direktora, zakupac Grad hotela "Sveti Stefan“. Statis je bio glavni čovjek za poslovanje u Crnoj Gori grčkog biznismena Viktora Restisa, vlasnika "Restis grupe", koji je uhapšen u julu 2013. godine u Grčkoj zbog istrage o finansijskim malverzacijama.

Povezuju ga i sa trijadama

Prema navodima medija, FBI smatra da je Phua u vezi sa kriminalnom organizacijom “14K Triad” iz Hong Konga. U Las Vegasu, Phua je unajmio tri luksuzna apartmana u “Ceasar hotelu”, a zatim tražio od osoblja da mu montiraju neobično veliku količinu tehničke opreme, koja je uključivala pet kompjutera. Tehničari su uslišili zahtjeve, a i javili upravi da prikazi na monitoru liče na one iz kladionica u “Ceasaru", nakon čega je obaviještena i policija.

Bonus video: