Boškan: Potajno smo se nadali finalu Evropske lige

"Čestitam momcima, zasluženo smo u finalu, istakao je selektor crnogorskih odbojkaša
1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 18.07.2014. 12:34h

Iako su plasmanom u polufinale bili ispunili cilj, selektor odbojkaša Slobodan Boškan, nakon prvog duela i poraza u Skoplju (1:3) od Makedonije, kazao je da njegova ekipa ima kvalitet za finale.

I nije pogriješio, njegov optimizam itekako je imao pokriće. Ćaćić i drugovi su u revanšu u Budvi istom mjerom uzvratili Makedoncima (3:1), a onda su u „zlatnom setu“ praktično „počistili“ rivala (15:10) i zakazali dvomeč u finalu sa Grčkom.

Crna Gora je, tako, dobila šansu da izbori i plasman u Svjetsku ligu, što bi bio izvanredan uspjeh, iako je i samo finale već odličan rezultat...

"Mi smo se svi potajno nadali i očekivali da igramo finale, iako je na početku Evrolige to izgledalo kao daleka stvarnost i realnost. Međutim, igrača koje smo prikazali tokom Evrolige i zasluženim prvim mjesto u grupi, stekli smo pravo i da se otvorenije nadamo finalu. To je, naravno, bila priča između nas u stručnom štabu i igrača", kaže Boškan.

Selektor ističe da njegova ekipa u prvom meču, u Skoplju, nije bila spreman što se „tiče borbenosti i agresivnosti, da nije dobro ušli u meč“.

"Poslije nam je bilo teško da uhvatimo ritam, što je Makedonija odlično iskoristila i pobijedila. Ali, to je bilo prvo poluvrijeme, drugo nas je čekalo u Budvi. U revanšu smo pokazali sve ono što nam je falilo u prvom duelu. Krenuli smo dobro, agresivno, borbeno. Protivniku smo nametnuli naš ritam u prvom setu. U drugom je došlo do značajnijeg pada, pošto su oni napravili velike serije na servisu, i nismo mogli da uhvatimo ritam. Ali, posebno mi je drago što smo od početka trećeg seta ostali skoncentrisani, pribrani, nastavili smo da radimo ono što smo dobro radili tokom prvog seta i prethodnog perioda, i zasluženo smo pobijedili", dodaje crnogorski selektor.

Bez dileme, što je kasnije i pokazao nastavak meča, treći set je bio preloman, naročito na psihološkom planu, jer je Makedonija od početka bila u vođstvu, do dva poena, i prednost je čuvala do 20:19, kada se činilo da mogu do drugo seta, samim tim i finala.

U završinici je, međutim, naša selekcija napravila ključan preokret, brejk, nakon čega je do kraja meča kontrolisala igru i rezultat, naročito u „zlatnom setu“.

"Oni su tokom trećeg seta imali blagu prednost od jednog do dva poena, ali mislim da smo u odlučujućim trenucima tog seta, u odlučujućim kontrama i nekim loptama dobro odreagovali i osvojili te poene i prelomili. Čini mi se da su Makedonci do kraja meča ostali u tom trećem setu. Njima su trebala dva seta za finale i mislim da oni nisu uspjeli da se povrate od toga, dok smo mi do kraja nastavili do kraja meča. Čestitam momcima, zasluženo smo u finalu, istakao je Boškan.

Sa Grcima je u finalu druga priča

Prvi meč sa Grčkom igra se 23. jula u Solunu, revanš je 26. jula u Budvi. Podsjećanja radi, Crna Gora i Grčka su bili rivali u grupnoj fazi, u grupi A, a oba meča su odigrana u Mediteranskom sportskom centru.

Prvi, koji je odlučivao o prvom mjestu, dobila je naša selekcija 3:0, dok je dan kasnije Grčka bila bolja sa 3:1.

"Ovo je finale, druga priča. Skor je 1-1, ali finale je potpuno nova stranica između dvije najbolje ekipe ovogodišnjeg takmičenja. Sve ono u grupi moramo da zaboravimo. Mi se okrećemo finalu potpuno rasterećeni od onoga kako su prošla dva meča u Budvi, jer bi nam drugačiji pristup napravio problem. U finalu treba igrati kao što smo to uradili u revanšu protiv Makedonije i kako smo pokazali da znamo da igramo, upozorava Boškan.

Bonus video: