Izložbom Stanka Zečevića otvoren likovni program XXVII Barskog ljetopisa

Zečević je diplomirao 1978 . na FLU u Beogradu, gdje je magistrirao 1981, dok je specijalizaciju završio u Parizu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2014. 13:11h

Likovni program XXVII Barskog ljetopisa sinoć je otvorila velika samostalna izložba slika poznatogt likovnog umjetnika Stanka Zečevića, redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i člana ULUS-a od 1982. U drugom samostalnom nastupu pred barskom likovnom publikom nakon izložbe u Dvorcu kralja Nikole 1996, Zečević je u galeriji “Velimir A. Leković” predstavio ulja na platnu i crteže iz novog ciklusa.

Otvarajući izložbu, upravnik galerije mr Milun Lutovac istakao je da je tokom šezdesetih godina XX vijeka počela izranjati nova estetika, kao odraz novog pogleda na svijet.

"Magijski realizam je umjetnički pravac u kojem se elementi fantastike prepliću sa stvarnošću poistovjećujući se sa njom - čineći tako skladnu cjelinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Izvorno se koristio početkom XX vijeka za školu slikarstva, a kasnije se najviše veže za prozni izraz Borhesa i Markesa. Kao da je u bajunima Crnogoraca, koji su uspjeli da se nakon dugogodišnje pečalbe vrate iz Južne Amerike, a bilo ih je iz svih krajeva Crne Gore: Boke, Paštrovića, Crmnice, Katunske nahije, pa i iz Stankovih Banjana, preko Antlantika doplovio, u čipkastoj košulji, i manir magijskog realizma", naveo je Lutovac.

On je dodao da estetika koja leži u korijenu savremene umjetnosti svjedoči da su sve činjenice - bile psihološke ili fenomenološke - upletene u “jedinstveno, sveobuhvatno i sveprožimajuće tkanje”.

"Na Stankovim slikama, unutrašnje i spoljašnje sfere međusobno se prožimaju, stapaju i hrane. Tako je i sa snovima ili fantazijama i takozvanim ‘buđenjima svijesti’. Tako je i s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, mitom, legendom i istorijom. Tako je i sa slikarstvom Stanka Zečevića i svjetovima i likovima koje ono oživljava, samo njemu svojstvenom alhemijom stvaranja", zaključio je Lutovac

Zečević je diplomirao 1978 . na FLU u Beogradu, gdje je magistrirao 1981, dok je specijalizaciju završio 1980. u Parizu na “Ecole nationale superieure des Beaux Arts”. Izabran je u zvanje redovnog profesora 2003, a u akademskoj karijeri, više godina je predavao predmete Crtanje i Slikanje na cetinjskoj likovnoj Akademiji.

Njegova djela su zastupljena u brojnim monografijama, zbirkama i privatnim kolekcijama širom svijeta, a dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade Univerziteta umetnosti, Beograd 1979, nagrade za slikarstvo na XXII Oktobarskom salonu Srbije 1981, nagrade Bijenala “Milena Pavlović-Barili” u Požarevcu 1985, te nagrade za sliku “Jugoslovenski likovni salon 13. novembar” na Cetinju 1989.

Galerija

Bonus video: