Viši sud: Piperovićeve izjave su neprimjerene

Viši sud ističe da ne dovodi u pitanje pravo Piperovića kao i svih drugih branilaca, da u sudskom postupku brane svoje stavove
7 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Piperović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2014. 09:26h

Povodom izjave advokata Zorana Piperovića od 17. jula ove godine, nakon objave presude ovog suda u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i ostalih zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja iz čl..416.st.3., Viši sud u Podgorici tvrdi da Piperovićevi navodi nisu primjereni.

"Navodi, Piperovića da je presuda "bruka" i "nesretna", nisu primjereni načinu na koji advokat može izraziti lični stav o neslaganju sa pravnim mišljenjem i odlukom postupaćujeg sudije. Oni se svakako ne mogu smatrati ni elementarno pristojnim načinom izražavanja suprotnog mišljenja advokata koji je nezadovoljan sudskom odlukom", saopšteno je iz Višeg suda.

Nije u skladu sa Kodeksom

Iz ove sudske institucije kažu i da je Piperovićeva izjave "Sudija pričala pola sata, a da je niko nije razumio šta je htjela da kaže, i na čemu temelji svoj ponovni stav da ove ljude proglasi krivim", te da " kada se presuda ukine, a biće ukinuta, treći put će da sudi neko drugi,a taj neko će donijeti potpuno drugačiju odluku", su takođe neprimjereni stavovi o postupanju sudije u konkretnom predmetu i eventualnim budućim odlukama u sudskom postupku.

"Ovakvo kvalifikovanje sudskih odluka, postupka postupajućeg sudije nije u skladu sa odredbama Kodeksa profesionalne etike advokata, niti u skladu sa mišljenjem broj 16 Konsultativnog savjeta Evropskih sudija (CCJE) koje govori o odnosima između sudija i advokata i upućuje na zajedničke etičke principe, i da sloboda izražavanja advokata ima svoje granice ograničene članom 10 stav 2 Konvencije autoriteta i nepristrasnosti pravosuđa, poštovanje vladavine prava i pravičnog sprovodjenja pravde sa krajnjom preporukom da dijeljenje zajedničkih pravnih principa i etičkih vrijednosti od strane svih uključenih profesionalaca u pravnom procesu je od suštinskog značaja za pravilno sprovodjenje pravde", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Mora postojati stepen uvažavanja

Viši sud ističe da ne dovodi u pitanje pravo Piperovića kao i svih drugih branilaca, da u sudskom postupku, pa i u javnim istupima povodom tih postupaka, brane svoje stavove.

"Ali smatramo da iznošenje istih mora biti dato uz isti stepen uvažavanja koji ovaj i drugi branioci imaju od strane suda, te podsjećamo da se sudske odluke donose u postupku koji je strogo uređen zakonom i da su te odluke podložne ocjeni od strane viših sudskih instanci pa će branilac imati priliku da, pred tim instancama, u nadamo se primjerenijem nastupu, iznese svoje stavove", saopšteno je iz Višeg suda.

Bonus video: