Cetinje i Rijeka Crnojevića domaćini konferencije "Mostovi Balkana govore"

Manifestacija okuplja niz gradova iz zemalja Balkanskog poluostrva čijim su teritorijama obuhvaćeni mostovi od istorijskog značaja
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2014. 10:59h

Na Cetinju i u Rijeci Crnojevića, 18. i 19. jula, u organizaciji Prijestonice Cetinje, UNESCO i Fondacije "Balkanika", održaće se konferencija u okviru regionalnog projekta "Mostovi Balkana govore".

Riječ je o jednom od najznačajnijih skupova UNESCO-a u Crnoj Gori tokom dužeg niza posljednjih godina, kojem će, između ostalih, prisustvovati i generalna direktorka te institucije Irina Bokova.

Pomenuta manifestacija, pod okriljem UNESCO, okuplja niz gradova iz zemalja Balkanskog poluostrva čijim su teritorijama obuhvaćeni mostovi od istorijskog značaja.

Tokom trajanja pomenutog događaja, biće organizovano niz kulturno–umjetničkih događaja na Cetinju i u Rijeci Crnojević, a centralni će biti upriličen u petak veče u Rijeci Crnojevića, gdje je, između ostalog, na programu 3D mapping projekcija na starom mostu.

Čitava manifestacija počinje foto izložbom “Šta nam voda govori” u petak u 12.30 časova u Ministarstvu kulture.

Na izložbi fotografija autora iz zemalja regiona biće prezentirano više od 30 tematskih radova.

Autori su fotografi iz Albanije, Bugarske, Turske i Crne Gore, a prezenter koncepta i same izložbe biće direktor Fondacije "Balkanika" Nikolaj Stojanov.

Kada je riječ o događajima na Rijeci Crnojevića, to mjesto će u petak u 20.45, biti domaćin interesantnog audio-vizuelnog programa, tokom kojeg će biti upriličena 3D mapping projekcija na površini starog mosta, koji je i zaštitni znak cetinjske konferencije "Mostovi Balkana govore".

Riječ je o drugoj 3D mapping projekciji na teritoriji Prijestonice Cetinje, s obzirom da je prva održana prije dvije godine na fasadi Dvora kralja Nikole.

Uz projekciju, u Rijeci Crnojevića biće upriličen i nastup folklornih grupa iz Albanije, Bugarske i Crne Gore. I za subotu su planirana dva događaja- u Ministarstvu kulture u 16 časova počinje filmski festival, na kojem će biti prikazane projekcije tri nagrađena filma sa "SEE a Paris" festivala, čiji autori dolaze iz zemalja regiona.

Riječ je o ostvarenjima "Lokalni vampir" (reditelj: Branko Baletić, Crna Gora), "Kako su me ukrali Nemci" (Miloš Radivojević, Srbija) i "Shangai Gypsy" (Marko Naberšnik, Slovenija).

Manifestacija "Mostovi Balkana govore" biće okončana koncertom na centralnom gradskom trgu.

Tokom koncerta, posjetioci i turisti biće u prilici da se upoznaju sa dijelom tradicije zemalja regije, koje će predstavljati više folklornih grupa.

Koncert počinje u 20 časova.

Bonus video: