Odbojkaši Crne Gore u finalu protiv Grčke!

Vojin Ćačić i drugovi su savladali Makedoniju sa 3:1 (25:21, 13:25, 25:22, 25:23), a potom dobili zlatni set sa 15:10. Rival u finalu Grčka, koja je iznenadila Sloveniju u Mariboru (3:1)
86 pregleda 7 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 16.07.2014. 20:57h

U tek drugom nastupu u Evropskoj ligi, crnogorski odbojkaši izborili su plasman u finale, gdje će igrati sa Grčkom (u revanšu, u Mariboru, je slavila 3:1 i nadoknadila poraz od Slovenije kod kuće sa 3:2), i imati šansu da se domogne trofeja i plasmana u Svjetsku ligu. Izabranici Slobodana Boškana uzvratili su večeras u Budvi istom mjerom na poraz u Skoplju (3:1), a onda su Makedonce “odradili” su zlatnom setu, sa ubjedljivih 15:10.

Presudna je bila serija od 3:0 za nedostižnih 9:4 u “dodatnom setu”, kada su utihnuli do tog trenutka bučni makedonski navijači, pa je moglo da počne slavlje domaćih navijača…

"Možda smo mogli još bolje, ali smo u meč ušli sa grčem, pogotovo smo tako igrali u drugom setu. Nekako smo poslije prvog seta očekivali da ćemo da nastavimo, ali nije bilo tako, pali smo malo psihički u drugom setu. Ali, najbitnije je da smo se vratili u treći set, i priveli ga kraju, na kraju i meč. U zlatnom setu smo pokazali koliko smo mentalno jaki, za ovo smo radili tri mjeseca i isplatilo se. Ne bi smjelo da nas zavara što smo Grčku dobili u prvom od dva međusobna meča, kada se odlučivalo prvo mjesto. Oni su odlična ekipa, sa odličnim Đurićem, koji je odličan igrač. Ako ga zaustavimo, mislim da imamo šansi da odvojimo Evroligu i plasiramo se u Svjetsku ligu", rekao je “Vijestima” kapiten Crne Gore Vojin Ćaćić.

Prvi set je bio pun preokreta, do skoro samog kraja se nije znalo ko će steći prednost na meču. Makedonci su bolje otvorili meč, poveli su 6:3, ali je Crna Gora uzvratila serijom 3:0 za izjednačenje na 7:7. Gosti su ponovo imali tri poena prednosti na 14:11, ali je to i bio posljednji pravi zamah Makedonaca u ovom setu. Zahvaljujući odličnim flot servisima Rajka Strugara, Crna Gora je napravila seriju od 6:0 (tri poena Minića, dva bloka i kontra Ječmenice) za prednost od 17:14. Makedonci se, ipak, nijesu predavali, vrlo brzo su poravnali na 17:17, a do 20:20 se igralo poen za poen. Božidar Ćuk je onda donio prednost od 21:20, potom je nakon njegovog odličnog servisa Babić (prije toga ga je Boškan uveo na blok umjesto Strugara) realizovao kontru, da bi Božo Ćuk seriju završio as poenom za nedostižnih 23:20…

Prvi set nije demoralisao goste, koji su odlično počeli drugi, i na odličan servis najboljeg igrača Nikole Gjorgijeva, koji je potpuno poremetio prijem “crvenih” (Boškan je bio primoran da mijenja i libera često), Makedonci su napravili seriju od 6:0 za prednost od 10:4. Vrlo brzo je bilo i ubjedljivih 15:6, kada je i bilo jasno da je ovaj set riješen, pa je do kraja to bila demonstracija sile gostujućeg tima, koji u drugom setu nije imao nijednu servis grešku, za razliku od domaćina (šest, u prvom setu sedam). Već tada je Crna Gora znala do kraja više nema prava na gubitak seta ako želi da izbori “zlatni” set, kasnije i prolaz u finale…

Treći set je bio preloman, za Crnu Goru na psihološkom planu. Makedonci su imali prednost na oba tehnička tajm-auta, po dva poena (8:6, 16:14), tu prednost su čuvali do 19:17, a vodili su do 20:19, it u stali. Nakon servis greške Mileva za izjednačenja, Minić je iz kontre donio prednost od 21:20, a onda je tehničar Despotovski pogriješio na mreži (prelaz) za dva poena prednosti, koji su bili presudni. Na 24:22, Božo Ćuk je iz kontre stavio tačku na ovaj set, u kojem su “crveni” smanjili servis greške na prihvatljivu brojku (četiri).

U četvrtom setu je bilo i očekivane nervoze. Na 6:6, upalio je “trik” pomoćnika Vladimira Rackovića koji je podgrijao atmosferu u gostujućem timu, i iznudio prvo žuti karton za kapitena Nikole Gjorgijeva, a onda i crveni karton i kazneni poen za trenera gostiju Žarka Ristovskog. Do 16:15 za Crnu Goru igralo se poen za poen, a onda su Minić i Strugar (as) donijeli odlučujuću prednost od 18:15 koju gosti nijesu uspjeli više da stignu. To je bila samo uvertira za konačan uspjeh u “zlatnom setu”…

"Počeli smo dobro, u drugom setu smo došli do jednog očekivanog seta koji je trebao da nam omogući da nam bude lakše. U dva naredna seta smo imali prednost od dva-tri poena, ali se desilo da to nijesmo iskoristili. Nemam ništa da zamjerim mojoj ekipi. U prvom nastupu u Evroligi uspjeli smo da dođemo do polufinala, sve protivnike smo dobili barem jednom, pa sam zadovoljan. Čestitam ekipe Crne Gore, želim im sreću u finalu", rekao nam je selektor Makedonije Žarko Ristoski.

Prvi meč finala igra se u Grčkoj 23. jula, revanš je 26. ili 27. jula u Budvi.

Crna Gora – Makedonija 3:1 (25:21, 13:25, 25:22, 25:23) – zlatni set 15:10

Budva – Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 500. Sudije: Harald Sođa (Austrija) i Gert Blajert (Belgija). Poeni iz napada: Crna Gora 59, Makedonija 54. Poeni iz bloka: Crna Gora 8, Makedonija 7. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Makedonija 6. Greške: Crna Gora 31, Makedonija 24.

Crna Gora: MINIĆ 19, Dabović, Babić 1, G. ĆUK 8, STRUGAR 4, ĆAĆIĆ 13, LAKČEVIĆ (libero 1), Radunović, B. ĆUK 19, Vukašinović (libero 2), JEČMENICA 9, Ćulafić.

Makedonija: Angelovski (libero), G. Gjorgijev 1, N. GJORGIJEV 17, MILEV 6, DESPOTOVSKI 2, Ljaftov 2, SIMOVSKI 28, Klopčevski, NIKOLOV 9, Karanović, ĐORĐEVSKI 2, MIHAJLOV (libero).

Bonus video: