Italijan osumnjičen za pranje novca Koza Nostre poslovao i u Crnoj Gori

Massimo je očev ilegalni novac prije više godina "oprao" ulaganjem u rumunske deponije, prema italijanskom tužilaštvu
137 pregleda 11 komentar(a)
Rafaele Valente, Foto: Termoli.tv
Rafaele Valente, Foto: Termoli.tv
Ažurirano: 17.07.2014. 06:45h

Član sicilijanske mafije “Koze nostre” građevinski preduzetnik Rafaele Valente (70), porijeklom iz Termolija, uhapšen je prije dva dana u akciji italijanske i rumunske policije zbog sumnje da je prao prljavo zarađeni novac.

Valente je uhapšen sa još dvojicom italijanskih državljana, inženjerom Romanom Trončijem iz Milana, Serđom Pilerijem iz Rijetija i Rumunom Viktorom Dombrovskim, po nalogu koji je izdalo tužilaštvo iz Rima.

Oni su optuženi za pokušaj pranja novca ”Koze Nostre” preko rumunske kompanije “Ecorec”.

Prema informacijama “Vijesti”, prije nego što je uhapšen, Valente je boravio u Crnoj Gori, gdje je u centru Podgorice živio i radio.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Valente u Podgorici ima dvije aktivne firme “Hidro integracija international” i “MMA DOO”.

“Hidro integracija international” Valente je osnovao 20. septembra 2010. godine, sa adresom u Ulici slobode. Njegova druga firma “MMA DOO” osnovana je godinu kasnije na istoj adresi.

Djelatnost kojom se bavio Valente u Podgorici sa svojom prvom firmom u početku su bile finansijske usluge i posredovanja, da bi u avgustu 2011. djelatnost promijenio u “skupljanje, precišcavanje i distribucija vode”.

Prekjučerašnja hapšenja članova mafije obavljena su zbog pokušaja recikliranja novca iz "zaostavštine" ozloglašenog mafijaša sicilijanske mafije i bivšeg gradonačelnika Palerma Vita Ćanćimina.

Italijanski lokalni portal iz Termolija, odakle je uhapšeni Valente, pozivajući se na dokumentaciju tužilaštva u Rimu, piše da se radi o čovjeku koji je Ćanćiminovom sinu služio kao "glavni pozajmljivač imena" (prestanome) koji u njegovo ime otvara kompanije i obavlja preduzetničke aktivnosti, te da je "jedan od protagonista trgovine otpadom u Rumuniji".

Piše da je Valente, koji živi na relaciji Molise-Crna Gora, u rodnom gradu poznat kao "Berluskoni iz Termolija", s obzirom na to da je svojevremeno gradio čitave kvartove stambenih i poslovnih zgrada.

Plan četvorice je bio da "operu" novac kupoprodajom rumunskog preduzeća “Ecorec” koje upravlja dvijema deponijama, među kojima je “Glina”, najveća u Evropi, i “Tulćea”, a iza kojih prema istrazi italijanskog tužilaštva stoji upravo sin Vita Ćanćimina, Massimo, dok je formalni vlasnik uhapšeni Rumun Dombrovski.

Massimo je očev ilegalni novac prije više godina "oprao" ulaganjem u rumunske deponije, prema nalazima italijanskog tužilaštva.

U istrazi je sarađivalo i rumunsko tužilaštvo, a do otkrića o pranju novca tužilaštvo iz Rima je došlo indirektno, istražujući mafijašku infiltraciju u poslove oko izgradnje Akvile nakon zemljotresa.

Do izdavanja naloga za hapšenje je došlo nakon više mjeseci praćenja, snimanja mikro kamerama, i prisluškivanja telefonskih razgovora između četvorice.

Bonus video: