Advokati Petra Vukčevića se žalili: Sutkinja nije razumjela suštinu spora

Sadašnji fudbaler "Mladosti" tužio je "Budućnost" jer je, između ostalog, kažnjen sa 10.000 eura
218 pregleda 0 komentar(a)
Petar Vukčević, Foto: Savo Prelević
Petar Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2014. 18:03h

Advokat Aleksandar Kovačević ocijenio je nezakonitom prvostepenu presuda Osnovnog suda kojom se odbija zahtjev fudbalera Petra Vukčevića i konstatovao da sutkinja nije razumjela suštinu spora.

Rekao je da se nada da žalbeni sud neće prihvatiti da se odnos između poslodavca i zaposlenog rješava po principu "haj dučije" i samovolje.

Advokat je takvu ocjenu iznio u žalbi Višem sudu, nakon što je sutkinja Lidija Mitrović odbila tužbeni zahtjev Vukčevića, koji je od svog bivšeg kluba "Budućnost" tražio 16.000 eura zbog nezakonitog kažnjavanja.

U žalbi se dodaje da je odluka Arbitražnog suda da prihvati dvije odluke o kažnjavanju tužioca suprotna javnom poretku Crne Gore zbog više razloga.

"Prije svega odluke o kažnjavanju nijesu ni konačne, niti izvršne... Odluke o kažnjavanju fudbalera i trenera obavezuju Fudbalski savez i iste se mogu primijeniti samo pod uslovom da ih potvrdi nadležni organ FSCG, što on za navedene dvije odluke nije uradio, pa po takvim odlukama Arbitražni sud FSCG nije mogao da postupa, niti da ih prihvati kao konačne i izvršne, jer one to nijesu bile u trenutku odlučivanja", objasnio je Kovačević.

Dalje dodaje da, kao što nijedan sud ne može izreći kazne zatvora od npr. 345 godina ili smrtnu kaznu, jer takve kazne naš p r av n i sistem ne poznaje, tako sud ne može prihvatiti ni novčane kazne koje su izrečene u većem obimu nego što to propisi dozvoljavaju.

"Sud nalazi da tužilac nije dokazao da je pobijanom Odlukom sadržana odluka o pitanjima koja prekoračuju granice arbitražnog ugovora, niti da je presuda Arbitražnog suda u suprotnosti sa javnim poretkom Republike Crne Gore", piše, između ostalog, u obrazloženju presude.

"Takođe, sasvim sigurno nije u skladu s moralom Crne Gore da se zaposleni kažnjava zbog toga što se požalio da godinu dana ne prima platu", istakao je advokat.

On je pojasnio da je Vukčević kažnjen zbog navodnog ali mu nikada nije saopšteno kojim to propisima je saopštavanje činjenice da se ne isplaćuju lične zarade, utvrđeno kao poslovna tajna.

Sutkinja je, obrazlažući odluku o odbijanju zahtjeva Vukčevića, navela da se sud nije bavio ocjenjivanjem zakonitosti disciplinskih odluka, jer to nije predmet tužbenog zahtjeva, već preispitivanjem odluke Arbitražnog suda.

"Sud nalazi da tužilac nije dokazao da je pobijanom Odlukom sadržana odluka o pitanjima koja prekoračuju granice arbitražnog ugovora, niti da je presuda Arbitražnog suda u suprotnosti sa javnim poretkom Republike Crne Gore", piše, između ostalog, u obrazloženju presude.

Sadašnji fudbaler "Mladosti" tužio je "Budućnost" jer je, između ostalog, kažnjen sa 10.000 eura zato što je novinaru saopštio kolika mu je plata i kazao da je ne prima, čime je, prema mišljenju kluba, odao poslovnu tajnu.

Vukčeviću je prvog jula 2012. godine istekao ugovor sa klubom u kojem je bio jedan od nosilaca igre i kapiten. Kako bi naplatio potraživa - nja, tužio je bivši klub Arbitražnom sudu FSCG, kada je tražio 46.708 eura na ime neisplaćenih obaveza iz Ugovora o profesionalnom igranju.

Arbitražni sud je u februaru 2013. godine donio odluku kojom je utvrđeno da ima pravo na pomenuti iznos, ali da i "Budućnost" mora da bude ispoštovana sa 16.000 eura, jer je Vukčević nekoliko puta bio kažnjavan.

Vukčević tvrdi da je nezakonito kažnja - van, zbog čega je pravdu potražio preko Osnovnog suda u Podgorici.

Bonus video: