Orguljska viola u Kotoru: Leonardov (muzički) kod

Slavomir Zubžicki predstavio jedinstven instrument nastao po ideji renesansnog genija
244 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 11:13h

U XIII Don Brankovih dana muziike, u katedrali Svetog Tripuna održan je jedinstven koncert jer je premijerno publika u Kotoru mogla da čuje poljskog pijanistu Slavomira Zubžickog i njegovu orguljsku violu, instrument konstruisan po nacrtima Leonarda da Vinčija.

Zubžicki je izvodio transkripcije za ovaj instrument. Poljski pijanista i graditelj instrumenata, kazao je uoči koncerta u razgovoru sa novinarima da je na konstrukciji ovog isntrumenta radio tri godine, u svojoj radionci u kući, koristeći se istorijskim nacrtima, vezujući boju zvuka, kao i način dobijanja tona, za nekadašnji instrument - violu (da gamba).

Stoga, ovaj instrument izgleda kao čembalo, ima klavijaturu, međutim, ne posjeduje čekiće koji “udaraju“ žice u cilju nastajanja tona, već postoje valjci koji se pokreću pedalom i prelazeći preko žice stvaraju ton.

Nacrte je pronašao u knjizi Mihaela Pretoriusa Syntagma Musicum iz 1618. začuđen da za sve ovo vrijeme niko nije konstruisao instrument. Zatim je, istražujući došao do saznanja da je bilo pokušaja da se on napravi, ali da ti pokušaji nisu bili uspješni i da instrument nije zaživio.

U posljednjih 500 godina bilo je nekoliko graditelja instrumenata koji su pokušavali da ga konstruišu ali nijesu uspjeli. Hans Hajden je prvi graditelj koji je uspio da napravi instrument 1575. godine u Nirnbergu.

"Pronašao sam u knjizi Mihaila Pretoriusa 'Sintagma Musicum', koja je izdata 1618. godine, nacrte i priču o tome. Istraživao sam Leo nardove nacrte, informacije iz te knjige, ali i greške starih graditelja, sve dok nisam napravio sintezu Leonardovih crteža i iskustava prethodnih gratitelja i napravio ovaj koncertni instrument ”, kazao je Zubžicki, navodeći da je ovaj danas žičani na neki način i gudački instrument i sinteza dvije familije instrumenata.

Bonus video: