Internet preplavljen prevarantima koji nude "sigurne dojave"

Ukoliko uočite da neko nudi besplatne "dojave" ili poziva na prikupljanje "lajkova" kako bi svojim pratiocima dao fiks koji "sigurno dolazi", budite uvjereni da se radi o prevari
231 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 10:33h

Korišćenje internet pretraživača, kao i društvenih mreža, u potrazi za korisnim informacijama gotovo da je potpuno zamijenilo druge metode istraživanja, što je značajno smanjilo potrošnju vremena, ali često može da vas odvede i u potpuno pogrešnom smjeru.

Kao što je potpuno jasno da sebi ne možete postaviti određenu dijagnozu jednostavnim ukucavanjem simptoma bolesti na Google, tako je prilično bajkovito očekivati da ćete na Facebooku pronaći put do lake zarade na kladionici.

Međutim, upravo ta želja za lakom zaradom često prevlada, pa su sve češće razne prevara, prije svega preko Facebooka, ali i drugih društvenih mreža, a koje se tiče prodavanja takozvanih dojava o namještenim utakmicama.

Modus operandi internet prevaranata prilično je jednostavan i kad malo bolje razmislite jasno vam je da ne treba biti mnogo pametan pa smisliti takav način da se zaradi novac, ali mnogi i ne razmisle prije nego što ovim ljudima poklone povjerenje.

Jedinica, iks ili dvojka - jedan tip mora da prođe

Najčešća pojava jesu stranice koje u početku pozivaju korisnike Facebooka da ih "lajkuju", odnosno da pristanu da primaju obavještenja od te stranice. Kada prevarant skupi broj ljudi za koji procijeni da je dovoljan, kreće u akciju.

Prvo svim "fanovima" ponudi besplatnu "dojavu" koju, naravno, niko ne odbija.

"Trik" je u tome da prevarant izabere jednu utakmicu i ako, na primjer, ima 300 pratilaca, na 100 adresa pošalje "jedinicu", na 100 "iks", a na 100 "dvojku". Prosta računica je da 100 "srećnika" mora da ima dobitni tip, i prevarant na ovaj način zadobija njihovo povjerenje.

Uzmimo za primjer da je od njih 100 deset pretpostavilo o čemu se radi, i dolazimo do toga da prevarant nastavlja da "radi" sa 90 ljudi. Ali sada se "dojava" plaća.

Od svakoga traži uplatu od po, na primjer, 10 eura, i nastavlja da funkcioniše po istom principu: podijeli grupu na tri dijela i šalje tri različita tipa. Njih 60 shvatiće da su prevareni, ali onih 30 "dobitnika" samo će učvrstiti vjeru da iza naloga na Facebooku zaista stoji neko ko je uključen u namještanje ishoda fudbalskih, ili mečeva u bilo kom drugom sportu.

Jasno vam je kako se priča nastavlja, poslije svakog tipa ostaje sve manje "vjernika", a dok svi shvate o čemu se radi, prevarant je već prikupio lijepu svotu novca, gasi stranicu na Facebooku, otvara novu i kreće ispočetka, sa "svježim mušterijama".

Povećanje u fotošopu

Postoje, naravno, i drugi trikovi kojima se prevaranti služe kako bi "navukli" lakovjerne, a jedan od njih je postavljanje dobitnog tiketa sa velikim ulogom na stranicu čime navodno dokazuju da su stručnjaci za pogađanje rezultata, ili da imaju informacije o lažiranju određenih mečeva.

Tu se, takođe, radi o prevari. Često kreatori stranica uplate više tiketa za po 20 dinara, a onaj koji bude dobitan obrade u odgovarajućem programu i obmanu svoje pratioce fotografijom na kojoj se navodno vidi da su uplatili 20.000 dinara na određeni tip sa dobrom kvotom.

S obzirom na to da na društvenim mrežama gotovo ne možete da zaobiđete ovakvu vrstu reklamiranja, provjerili smo dosta ovakvih tiketa (na fotografijama se vidjelo da su uplaćeni u MOZZARTU) u bazi kladionice MOZZART i uvjerili se da ti tiketi ili ne postoje (dakle, da se radi o kompletnoj montaži), ili postoje, ali sa znatno manjim ulozima.

Konretan primjer - jedan od prevaranata koji se na Facebooku predstavlja pod pseudonimom "Pouzdan izvor", i od svojih, kako ih on naziva, klijenata traži čak 500 eura za jednu dojavu, s tim što im čini "uslugu" i potražuje "samo" kaparu, dok se glavnica plaća poslije utakmice.

Za primjer je Mozzart uzeo tiket sa kvotom 12,10, na kojem je odigran prelaz "iz dvojke u dvojku" na meč irske lige Galvej - Longford, kao i jedinica na duel, takođe iz Irske, Fin Harps - Voterford.

Na slici se vidi da je na tiket navodno uplaćeno 20.000 dinara i da dobitak iznosi 242.000, što zvuči primamljivo. Međutim, pretragom MOZZART baze po kontrolnom broju tiketa utvrđeno je da je na taj tiket uplaćeno 20 dinara, i ne samo to - konkretno, taj "pouzdan izvor" uplatio je 27 tiketa za po 20 dinara, od čega je jedan prošao.

Poslije toga, na scenu stupa program "fotošop", u kojem se prepravlja slika tiketa i mijenjaju iznosi uplate i isplate. Tu obrađenu fotografiju prevarant "kači" na Facebook kako bi uvjerio svoje žrtve da je zaista pouzdan i prevara može da krene.

Oni koji lakovjerno povjeruju u cijelu priču vrlo brzu ostaju bez novca i shvate da su nasamareni. Ovakvih primera i stranica na Facebooku ima mnogo.

Nije rijedak slučaj ni da prevaranti imaju više profila na Facebooku, pa onda, kada okače neku "dojavu", sa tih drugih profila sami sebe hvale kako bi dodatno uvjerili potencijalne žrtve u svoju vjerodostojnost.

Najčešće su to fraze, poput: "Bravo, majstore, prošli vikend sam zaradio brdo novca na tvoju dojavu", "Najbolji si, sve pogađaš", "Kada će sledeći tip, nestrpljiv sam", "Od sada samo kod vas kupujem dojave"....

Savjet je - pamet u glavu. Ukoliko na društvenim mrežama uočite da neko nudi besplatne "dojave" ili poziva na prikupljanje što više "lajkova" kako bi svojim pratiocima dao fiks koji "sigurno dolazi", budite uvjereni da se radi o prevari, zaobiđite takve strane i upozorite prijatelje na ovakvu pojavu.

Galerija

Bonus video: