Jovanovu tri i po godine zatvora: Pozajmljivao djevojkama novac, pa ih tjerao na seks

Za pružanje seksualnih usluga, okrivljeni Makedonac Velin Jovanov ugovarao je cijenu za mušterije od 50 do 100 eura...
176 pregleda 6 komentar(a)
trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.07.2014. 07:18h

Makedonac Velin M. Jovanov (60), nastanjen u Baošićima, pravosnažno je osuđen na tri i po godine zatvora zbog trgovine ljudima, odlučio je Apelacioni sud.

Prvostepenu presudu izreklo je vijeće sudije Dragoja Jovića u Višem sudu u Podgorici.

U presudi piše da se Jovanov od 17. jula 2011. pa do 15. jula 2012. godine, na području opštine Herceg Novi bavio trgovinom ljudima i da je u cilju vršenja prostitucije prodavao veći broj djevojaka, među kojima i dvije maloljetnice.

On je, piše u presudi, S. S. i M. A. iz Makedonije obećao da će pomoći, zloupotrebljavajući njihove životne prilike, bolest članova iz njihovih porodica i njihovu nezaposlenost.

"Djevojci M.A. obećao je da će joj pomoći u liječenju njenog oca i nabavku injekcije za liječenje, a S.S. obećao novac za pregled bolesne majke. Za ovu pomoć one bi mu uzvratile zaposlenjem na brodu, a ovaj posao im je takođe prethodno obećao. Iako je znao da nemaju novaca, tražio je od njih da mu vrate pozajmljeni novac, predočavajući im da mu novac mogu vratiti pružanjem seksualnih usluga”, navodi se u presudi.

Okrivljeni Jovanov je, piše, i D.V. i njenu maloljetnu kćerku iskorišćavao, znajući njihove teške materijalne prilike, jer su mu one kazale “da nemaju novca ni za hljeb, kao ni za plaćanje stanarine i struje i da su im životni uslovi neizdržljivi”.

Ističe se da je od maloljetnice tražio da, prilikom susreta sa muškarcima, sakriva godine...

"A.R. mu se povjerila da je u teškoj materijalnoj situaciji, a okrivljeni joj je pozajmio novac da plati stanarinu, a zatim je uslovljavao da mu pozajmljeni novac vrati tako što će pružati seksualne usluge. Slično je postupio i prema D. A. koju je takođe ucjenjivao, a koja je bila prinuđena da dolazi u Crnu Goru, zbog teških životnih prilika. Okrivljeni je znao za njenu tešku materijalnu situaciju, pa je predložio da će pružanjem seksualnih usluga obezbijediti finansijska sredstva koja će joj omogućiti bolju materijalnu situaciju za njenu porodicu. Maloljetnu D.P. je upoznao dok je pohađala školu i znao je da je maloljetna, pa je motivisan sticanjem profita, radi pružanja seksualnih usluga predavao muškarcima u cilju prostitucije".

U presudi se navodi da je Jovanov sve djevojke dovodio u svoje stanove u Herceg Novom i Baošićima, gdje ih je stavljao na raspolaganje većem broju muškaraca koje je prethodno kontaktirao telefonom i sa njima ugovarao mjesto, vrijeme, cijenu i osobine oštećenih u smislu zadovoljenja njihovih seksualnih potreba.

"Nakon toga im je neposredno i telefonom davao uputstvo, a koje se odnosilo na vrijeme koje treba da provedu sa muškim osobama, nadoknadu i način na koji je potrebno zadovoljiti seksualne potrebe pojedinih muških osoba. Za vrijeme dok su djevojke pružale seksualne usluge, okrivljeni je iz lokala, koji se nalazio preko puta stanova sa kojima je raspolagao, nadzirao i provjeravao da li djevojke postupaju po njegovim uputstvima. Za pružanje seksualnih usluga je ugovarao cijenu od 50 do 100 eura, a dio novca je zadržavao za sebe, a dio davao djevojkama”, piše u presudi.

Bonus video: