Savremeni pijanista

Berezovski: Očekujem lijepo iskustvo u Kotoru

Nasljednik velikih ruskih pijanista nastupa na Don Brankovim danima muzike u Kotoru
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 10:42h

Jedan od najpoznatijih pijanista današnjice, svakako u vrhu ruskih savremenih pijanista, Boris Berezovski nastupa u srijedu, 16. jula, u Kotoru.

U okviru ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, ovaj umjetnik koji, prema riječima muzičke kritike, pretenduje da bude nasljednik velikih ruskih pijanista, izvešće dva orguljska djela Johana Sebastijana Baha u transkripciji Franca Lista, kao i komade iz tematskih ciklusa Šopena (empromti), Lista (Godine hodočašća, etide), Čajkovskog...

Boris Berezovski završio je studije na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. E. Virsaladze. Već na svom prvom nastupu u londonskom Vigmor holu (1988) muzički kritičar „Tajmsa“ opisao ga je kao umjetnika „zasljepljujućeg virtuoziteta i ogromne snage“, što je dobijene atribute opravdao nakon dvije godine kada je pobijedio na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Čajkovski“ (Moskva).

Od tada redovno nastupa kao solista s najznačajnijim svjetskim orkestrima, poput Kraljevskog orkestra Koncertgebaua, filharmonija Londona, Njujorka, Berlina, Roterdama, Japana, simfonijskih orkestara Danskog nacionalnog radija, Radio Frankfurta, Francuskog nacionalnog orkestra, ostvarujući saradnju s dirigentima L. Slatkinom, K. Mazurom, L. Segerstamom, M. Pletnjovom, V. Aškenazijem, A. Papanom, G. Dudamelom.

Kao kamerni muzičar nastupa s umjetnicima V. Rjepinom, J. Rahlinom, M. Kolinsom, R. Kiršbaumom, B. Pergamenščikovim, B. Anžerer, D. Mahtinom. Diskografski opus Berezovskog obuhvata komplet klavirskih koncerata Ludviga van Betovena, koncerte Rahmanjivova, Čajkovskog i Lista, kao i kompak-diskove i dvd izdanja s djelima solističke i kamerne muzike.

  • Na Don Brankovim danima muzike nastupate prvi put, ali Vam je ovo i prvi dolazak u Kotor. Međutim, u regionu ste relativno čest gost.

U Kotoru ću biti prvi put i očekujem da će biti lijepo iskustvo, kao što je to bilo tokom mojih gostovanja u gradovima u regionu. Više puta sam nastupao u zemljama bivše Jugoslavije. Sve te zemlje su posebne, na mnogo načina, a lijepo je u njih doći i kao turista. Međutim, ovaj put dolazim samo kao izvođač!

  • Na Kotor Art dolazite nakon nastupa na Ljubljanskom festivalu, ali ćete izvoditi drugačiji program, to jest resital, za razliku od ljubljanskog koncerta sa Slovenačkom filharmonijom.

Moji programi, to jest koncerti su inače veoma različiti. Sviram ono što volim i na osnovu toga koncipiram program. Na Don Brankovim danima muzike sviraću dvije Bahove kompozicije, ali u tran ksripciji Franca Lista, što je posebno interesantno, a potom ću se zaustaviti upravo na stvaralaštvu Lista i završiti s muzikom Čajkovskog. Program ne samo da je drugačiji od ovog na Ljubljanskom festivalu (tamo su bili solistički koncerti Hačaturjana i Rahmanjinova sa Slovenačkom filharmonijom), nego je i po sadržini nov za mene. Očekujem uspješnu interpretaciju u Kotoru.

  • Berezovski je prilično često prezime u Rusiji. Čak, Vaše i ime i prezime ima jedan (bivši?) ruski oligarh.

Boris Berezovski je (bio) veoma uspješan biznismen koji je napravio i stekao milione i milijarde. Bio je veoma talentovan za tu vrstu posla. Kako da Vam kažem, Berezovski je davno postalo poznato rusko prezime. Postoji i veoma značajan ruski kompozitor iz 18. vijeka, Maksim Berezovski. Ali, Berezovskih ima i u sportu.

  • Vaša karijera je vrtoglavo krenula s usponom nakon pobjede na čuvenom takmičenju „Čajkovski“ u Moskvi. Do tog uspjeha trebalo je mnogo rada i godina provedenih za klavirom. Sjećate li se, međutim, vašeg prvog javnog nastupa?

Moj prvi javni nastup bio je u mom rodnom gradu kada sam imao pet godina. Svirao sam između filmova u bioskopu. Sjećam se da je bilo veoma lijepo i uzbudljivo svirati za filmsku publiku.