Reprezentacija povećala MLS ligi gledanost za 300 odsto

Popularnosti sokera u SAD doprinio je i Lebron Džejms, po mnogima najbolji košarkaš današnjice
0 komentar(a)
SAD, Mundijal, Foto: Reuters
SAD, Mundijal, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2014. 21:07h

Mundijal u Brazilu je drugi najposjećeniji u istoriji (3.429.873 miliona). Zahvaljujući ogromnom kapacitetu stadiona u SAD, „njihov” Mundijal 1994. godine i dalje drži rekord po posjećenosti (3:587,638 miliona).

To je, međutim, tada samo uspjelo da blago zainteresuje Amerikance za najvažniju sporednu stvar.

Ipak, 20 godina kasnije sjajne igre "jenkija" koje je predvodio Jirgen Klinsman konačno su "probili" soker (kako Amerikanci zovu fudbal) u vrh popularnosti.

Puno je pokazatelja koji idu u prilog tome, a nakon podatka da je duel SAD - Portugal (2:2) u Brazilu pred televizijskim audotirojimu (24,7 miliona Amerikanaca) bio gledaniji od odlučujuće finalne utakmice NBA lige, koju su igrali San Antonio i Majami, a za čak 11,4 miliona je to više od finala „Stenli kupa” u hokeju, koji je bio četvrti sport po popularnosti.

Gledaniji je jedino "super bol".

Popularnosti sokera doprinijelo je i interesovanje najveće košarkaške zvijezde i trećeg najplaćenijeg sportiste svijeta, Lebrona Džejmsa, koji je uz brojne objave na Tviteru i svom Instagramu čak otišao da posmatra finale na "Marakani".

"Idem na finale Mundijala. To je najveći sportski događaj", rekao je sportista koji je osvojio Olimpijske igre i dva šampionska prstena u NBA ligi.

O popularnosti Kralja Džejmsa ponajbolje svjedoči podatak da je u momentu objave da će igrati za Klivlend, Majami ostao bez 300 hiljada pratilaca na Tviteru!

Uz to, jedan od vodećih novinara u SAD, Adrijan Vojnarovski, neposredno je pred odluku Džejmsa da će preći u Klivlend, objavio da će se košarkaški Kralj o budućnosti izjasniti do finala Mundijala.

Epilogom mogu da trljaju ruke organizatori američke soker MLS lige.

"Broj pretplatnika za naš televizijski kanal koji prenosi utakmice MLS lige porastao je za preko 300 odsto u toku trajanja Mundijala. To je nevjerovatan porast, iako smo u međusezoni pretplatu sa 64 dolara spustili na 32. U junu je zabilježen i rekordan broj posjeta na našem sajtu i ta cifra je čak 6,6 miliona u tom mjesecu", objavila je MLS liga.

Bonus video: