Dan u znaku dva Tonija - Martinu etapa, Galopanu žuta majica

U grupi koja je uzalud jurila Martina bilo je 20 vozača, među kojima i novi lider Galopan
54 pregleda 0 komentar(a)
Toni Martin, Foto: Reuters
Toni Martin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2014. 18:45h

U nedjelju je preuzeo žutu majicu, u nedjelju je ostao bez nje - taman kada je proslavio 200. dan u istoriji „Tur de Fransa” u kojem je Italijan bio lider na najprestižnijoj biciklističkoj trci, Vinćenco Nibali je predao vođstvo u generalnom poretku. I to domaćem biciklisti - novi lider 101. izdanja „Tura” je Toni Galopan, ali je najveći heroj dana njegov imenjak, Toni Martin.

Iskusni, 29-godišnji Njemac je 170 kilometara dugu etapu od Žerarmera do Miluza vozio kao da je u pitanju hronometar, u kojem je uvijek ostvarivao fenomenalne rezultate.

Vozač Omega Farma-Kvikstepa se u tandemu sa Alesandrom de Markijem odvojio na prvom brdskom cilju i vozio 90 kilometara sa njim.

U posljednjih 59 je bio potpuno sam, što je u biciklizmu ubjedljivo najteže, zbog čega je i nagrađen etapnom pobjedom, sa dva minuta i 45 sekundi prednost nad najbližim pratiocima!

- Ovakve stvari može da uradi samo Toni Martin. Veoma sam srećan zbog njega, jer mi je puno pomogao u subotu, kada sam imao krizu - rekao je njegov timski kolega, Mihal Kvjatkovski, koji nosi bijelu majicu kao najbolji mladi vozač.

U grupi koja je uzalud jurila Martina bilo je 20 vozača, među kojima i novi lider Galopan.

Biciklista Loto-Belisola nije kandidat za titulu, nije čak ni lider svog tima, u kojem je sve podređeno Jirgenu van den Breku, ali je osjećaj „u žutom” izvanredan...

- Razmišljao sam o žutoj majici još od etape na kaldrmi i presrećan sam što sam je obukao. O ovome sam sanjao kada sam bio dječak, a najbolja stvar je što ću je nositi na nacionalni praznik Francuske. Uradiću sve da je zadržim - rekao je 26-godišnjak iz Durdana.

Nibali je sada drugi, sa minut i 34 sekunde zaostatka za liderom, ali to ne brine direktora Astane, Aleksandra Vinokurova.

- Vidjeli smo da je Galopan u grupi koja juri Martina, ali nismo željeli da „ubijemo” tim da bismo zadržali majicu. Najvažnije je bilo da sačuvamo snagu za sjutra. Žuta majica je poklon za Francuze - u šali je rekao Vinokurov, aludirajući na činjenicu da je 14. jula Dan pada Bastilje.

A na najveći praznik u zemlji Gala, vozači će proći kroz pakao - na 161,5 kilometara od Miluza do Planš la Bel Fila raspoređena su četiri uspona veoma teške, prve kategorije, dva druge i jedan treće.

Bonus video: