Njemačka disciplina ili argentinsko srce

Planeta će dobiti novog kralja najvažnije sporedne stvari, mada u ovom trenutku teško da postoji ijedna važnija nego što je to veliko finale u Rio de Žaneiru
14 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 07:43h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Njemačka kaznena ekspedicija ili argentinska laka konjica. Njemačka disciplina ili argentinska improvizacija.

Njemačka snaga ili argentinsko srce. Brazilski (svi će biti na strani Njemačke) navijači ili argentinski ultrasi...

Veliki dan je došao, danas je utakmica svih utakmica. Na hramu fudbala, kultnoj Marakani, sudariće se dvije najbolje reprezentacije današnjice, Njemačka i Argentina.

Planeta će dobiti novog kralja najvažnije sporedne stvari, mada u ovom trenutku teško da postoji ijedna važnija nego što je to veliko finale u Rio de Žaneiru.

Duž čitave Kopakabane već mjesec traje praznik, posljednje dvije-tri noći taj praznik prerasta u ekstazu.

Traži se karta više, da Marakana i sada prima 200 hiljada gledalaca bila bi pretijesna da primi sve one koji očajnički žele da budu dio spektakla.

Priče o revanšu za ovo ili ono, o trijumfu Argentine u finalu Mundijala u Meksiku ili pobjedi Njemačke u Italiji, sada padaju u vodu.

Jedanaest protiv jedanaest koji danas istrče ispisaće istoriju, na sve prije toga odavno se uhvatila paučina.

Sa jedne strane strašni Nojer, stameni štoper i strijelac Humels, pouzdani Švajnštajger, neustrašivi Miler...

Sa druge sjajni Romero, blistavi i oporavljeni Di Marija, nepredvidivi i ovdje izvanredni Laveci, rasni strijelac Iguain...

Mnogi tvrde da je Njemačka izraziti favorit, čini se da su toga svjesni i u taboru „elfa”, ali Joakim Lev i njegovi puleni sigurno će uraditi sve da ne upadnu u tu zamku.

Tokom čitavog prvenstva igrali su šampionski, remi sa Ganom bio je više stvar ziherašenja nego problema, Brazil su pregazili u polufinalu, a jedino im je Vahid Halilhodžić sa Alžirom zadao grdne muke.

Jesu li se ispucali protiv domaćina? Oni misle da nisu, a da ne bi ništa prepustio slučaju, Lev ih je već dva tri dana „zaključao“ u hotel Šeraton na čuvenoj plaži Leblon.

"Svi su spremni, sve je u najboljem redu, svi jedva čekaju da finale počne", kazao je „insajder”, kolega iz ZDF televizije, uz nadu da će Njemci prišiti i četvrtu zvjezdicu na dresu.

Argentinci, s druge strane, vjeruju da će se po broju titula od večeras izjednačiti sa Njemcima.

Ako Njemačka po dosadašnjoj igri zaslužuje da bude prva, onda to Argentina zaslužuje zbog fanatičnih navijača.

Oni su pratili svoj nacionalni tim gdje god je igrao u Brazilu, Rio de Žaneiro su okupirali.

Spavaju u kolima, u gepeku automobila, ali njihova pjesma ne prestaje.

Je li im suđeno da na svetoj fudbalskoj zemlji osvoje toliko željeni trofej?

Odgovor na to pitanje vjerovatno ima jedan čovjek, čije je ime namjerno ostavljeno za kraj.

Ne zbog toga što je bio ubjedljivo najgori u polufinalnom meču sa Holandijom, što nije pretrčao ni koliko da pređe pješačke prelaze na Kopakabani.

Ne, Leo Mesi je ostavljen za kraj jer od njega sve zavisi.

Ako bude želio da stane uz rame bogu Maradoni, onda će uzeti stvari u svoje ruke. A ako bude tako, tu se ni Njemci više neće ništa pitati...

Lev: Vara se svako ko misli da je Argentina samo Mesi

"Argentina nije samo Leo Mesi”, tom rečenicom otvorio je konferenciju za novinare selektor Njemačke Joakim Lev, sinoć u pres-sali „Marakane”.

"Varaju se svi koji misle da je Argentina samo Mesi. Ako bismo mi tako pomislili, napravili bismo kobnu grešku. A gdje su Iguain, Di Marija, Aguero... Sve su to sjajni fudbaleri i čine od Argentine veliki tim. Pomenuo bih i argentinsku odbranu, koja je sada mnogo jača nego na prošlom Mundijalu, 2010. godine”, rekao je Lev.

Njemci su, ipak, prepuni samopuzdanja...

"U prošlosti nismo imali ovakvu šansu, zato znamo da možemo da ispišemo istoriju. Latinoamerikanci su na ovom kontinentu oduvijek dominirali. Zašto mi ne bismo bili prvi koji će prekinuti tu dominaciju? Može se smatrati dodatnom radošću za nas ukoliko kao Evropljani osvojimo titulu na tlu Južne Amerike”, rekao je Lev.

Selektor Njemaca kaže da se njegov tim ne plaši Argentine.

"Kako god, ne plašimo se! Imamo snagu i potencijal, pokušaćemo da sprovedemo našu igru. Ako uspijemo u tome, pobijedićemo”, samouvjeren je Lev.

Njemci igraju prvo finale od Mundijala u Koreji i Japanu 2002. godine, a pokušaće da osvoje prvu titulu još od 1990. i Svjetskog prvenstva u Italiji. Tada su savladali upravo Argentinu (1:0).

"Ova ekipa ima budućnost, šta god da se dogodi u finalu”, zaključio je Lev.

Mesi: Dao bih sve Zlatne lopte za titulu!

Dijego Armando Maradona postao je 1986. godine u Meksiku „besmrtan” za argentinske navijače.

Veliku priliku da krene njegovim stopama večeras ima i Leo Mesi. Samo 90 minuta do vječnosti Najbolji argentinski fudbaler i jedini legitimni Maradonin nasljednjih svjestan je šanse koja mu se pruža.

"Sve nagrade koje sam osvojio, sva fudbalska dostignuća koja sam do sada ostvario, dao bih za titulu prvaka svijeta”, kazao je Mesi za njemački „Bild”.

A Mesi je do sada osvojio - četiri (uzastopne) Zlatne lopte za najboljeg fudbalera na svijetu, tri Lige šampiona sa Barselonom, šest titula prvaka Španije...

"Osvajanje Svjetskog prvenstva je nešto najljepše što može da se dogodi jednom fudbaleru. Više bih volio da budem prvak svijeta, nego da osvojim Zlatnu loptu. To je nešto o čemu maštaš kad si mlad i taj san nikad ne jenjava. Učinićemo sve da snove pretvorimo u stvarnost”, dodao je Mesi.

Sabelja: Treba nam perfektna utakmica

Argentini treba perfektna utakmica ukoliko želi da savlada Njemačku i postane svjetski prvak, kazao je na pres konferenciji selektor „gaučosa” Alehandro Sabelja.

"Njemci su uvijek bili jaki fizički i taktički. To je razlog zbog kojeg imaju najviše titula, uz Brazil i Italiju”.

Argentina je, međutim, spremna da odgovori, kaže odlazeći selektor „gaučosa”.

"Moramo da budemo jako skoncetrisani svih 90 minuta. Moramo da im zatvorimo prostor, jer se njemački fudbaleri sjajno kreću, ulaze između linija, posebno Lam, čime stvaraju velike probleme protivniku”.

Sabelja još nije načisto kada je u pitanju nastup Anhela di Marije.

"Izgleda da ćemo morati da odlučimo pred sami meč. On je veoma važan igrač za nas i vjerujemo da će biti spreman”.

Za kraj, Sabelja je poručio:

"Već smo ispisali istoriju, ali možemo da napravimo još jedan, najteži i najveći korak. Daćemo sve od sebe da obradujemo argentinski narod. Ne možemo da uradimo više od toga”, kazao je Sabelja, potvrdivši da će napustiti kormilo „gaučosa” nakon Mundijala.

Galerija

Bonus video: