Totalni krah komičnog Brazila

"Hexa copa do mundo" je ostala nedosanjana, kao i bronzana medalja - Holanđani su sinoć u Braziliji pobijedili sa 3:0 i trijumfalno završili Mundijal
64 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 23:03h

Brazil je uništen, pa je nakon Njemačke u polufinalu i Holandija u borbi za treće mjesto pokazala koliko su u suštini "karioke" bile nerealni (možda i previše zaljubljene u sebe), u želji da se domognu šeste svjetske titule u istoriji.

"Hexa copa do mundo" je ostala nedosanjana, kao i bronzana medalja - Holanđani su sinoć u Braziliji pobijedili sa 3:0 i trijumfalno završili Mundijal. Slavio je i Luj van Gal, odlazeći selektor, iako je prethodnih dana na sva zvona galamio kako meč za 3. mjesto ne treba da se igra, jer ne donosi ništa...

Možda je i bio u pravu, ali njegova Holandija je zaslužila da odličan turnir završi pobjedom. Protiv Brazila, koji je i dalje bio "ubijen u pojam" zbog poraza od Njemačke, nije joj ni bilo teško da trijumfuje.

Sve je riješeno na startu - prvo je Robin van Persi već u 3. minutu iskoristio penal (dvostruka greška sudije, jer je faul Tijaga Silve nad Arjenom Robenom bio van kaznenog prostora, mada je morao da bude i crveni karton), a onda je Dejli Blind u 17. povisio na 2:0. I tu su arbitri bili glavni akteri, jer nisu uočili ofsajd...

Brazilci su na sve načine pokušali da izađu iz kandži sudija i "oranja", ali su istovremeno strahovali da im se opet ne dogodi Njemačka, pa su mislili i na defanzivu. Ipak, ona gotovo da nije postojala, predvođena najskupljim defanzivcem u istoriji fudbala (Davidom Luizom), bila je za nijansu sigurnija nego protiv Njemaca.

"Karioke" su prvi put nakon 74 godine povezale dva poraza na domaćem tlu (te 1940. su ih pobjeđivali Argentina, pa Urugvaj), a pogodak koji je postigao Van Persi na otvaranju utakmice je ukupno 100. koji je Brazil primio na svjetskim prvenstvima.

Na kraju su stigli do 102, jer je u sudijskoj nadoknadi Džordžinio Vajnaldum matirao Žulija Sezara...

"Zaslužili smo da pobjedom završimo Mundijal. Odigrali smo jako dobro svaku utakmicu", rekao je Van Persi.

Tako je ovaj Brazil, koji je trebalo da ispiše zlatne stranice, postao vjerovatno najgori u istoriji, a Luiz Felipeu Skolariju će nacija pamtiti sve ovo što im je priredio 2014, dok će se 2002. godina,(kada je vodio selekciju do posljednje svjetske titule, zaboraviti.

"Skolari - nadam se da te večeras vidimo posljednji put", bio je transparent na stadionu „Nasional” u Braziliji.

Na klupi domaćina je bio i Nejmar, ali to je bilo samo reda radi, jer Skolari nije ni pomislio da mu pruži šansu. Nije ni mogao, jer je povreda veoma teška.

"Frustrirani smo. Nisam noćima spavao nakon Njemačke, a sada nam se dogodilo i ovo. Nismo zaslužili ovakav kraj. Hvala navijačima što su nas bodrili. Na kraju su zviždali, ali ih razumijem, i oni imaju osjećanja", kazao je Tijago Silva.

I, sada, kada je projekat propao, čini se da za Brazil ne može da bude gore.

Ali, samo fanatični navijači u zemlji sambe i fudbala znaju kako će se osjećati ako Argentina večeras na "Marakani" osvoji titulu?

Galerija

Bonus video: