Jesu li se "karioke" oporavile od šoka?

„Život ide dalje. Doživjeli smo ozbiljan udarac, ali ne možemo vječno da tugujemo. Želimo 3. mjesto”, kazao je Skolari
2 komentar(a)
Brazil, Foto: Beta/AP
Brazil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2014. 12:58h

Niko u Brazilu nije razmišljao o utakmici za treće mjesto nakon katastrofe protiv Njemačke. Štaviše, prosječni brazilski navijač - u stanju totalnog šoka i depresije - nije ni slutio da će „karioke” već za četiri dana igrati novu utakmicu.

Jednostavno, mnogi navijači iz zemlje domaćina Mundijala debakl u polufinalu doživjeli su kao - kraj fudbala.

Tek je u srijedu, jutro nakon utakmice, na internet portalima i ćoškovima stranica brazilskih sportskih listova, stidljivo osvanula izjava slavnog Ronalda, autora posljednje šampionske titule Brazilaca (2002):

"Moramo da osvojimo treće mjesto kako bismo makar malo povratili ukaljani ugled zbog poraza od Njemačke.

Umjesto u finalu, Brazilci će večeras protiv Holandije u Braziliji - igrati u utješnom finalu.

Jesu li se oporavili od šoka?

"Život ide dalje. Doživjeli smo ozbiljan udarac, ali ne možemo vječno da tugujemo. Moramo da se radujemo našem narednom cilju. Želimo da osvojimo treće mjesto. Moramo da igramo. Pobjeda protiv Holandije mora da postane naša preokupacija. Kad već ne možemo više od toga, želimo da budemo treći", kazao je selektor Luis Felipe Skolari juče na pres konferenciji.

A da ni pobjeda protiv Holandije i osvajanja bronzane medalje neće zaliječiti brazilske rane nakon teške havarije u polufinalu, govore i rečenice iz teksta najtiražnijeg lista u zemlju, čuvenog „O Globa”:

“Reprezentacija je trenirala u kampu u Teresopolisu, po kiši i temperaturi od svega 11 stepeni. Hladno vrijeme i nedostatak sunca samo povećavaju tugu u pripremi utakmice koja ne motiviše - frustrirajući meč za treće mjesto, u 17 časova protiv Holandije”.

Onda je ipak uslijedila rečenica ohrabrenja:

“Ekipa mora da 'sakupi djelove' i nađe motivaciju da pobijedi ovaj meč”.

Brazilski kamp u brdima Rio de Žanerira juče je pohodio rekordno mali broj navijača. Na ogradi je, s druge strane, bio okačen transparent na kojem je pisalo - „sramota”. Malobrojni navijači su, takođe, izviždali autobus koji je prevozio ekipu do aerodroma u Riju, na let za Braziliju.

Skolari im je odgovorio:

"Životi igrača se neće završiti zbog tog poraza. Dogodilo se to što se dogodilo i oni će nastaviti da igraju fudbal, biće ono što jesu i što su bili prije utakmice. Nastaviće da igraju za Brazil, mnogi od njih će biti u timu na narednom Mundijalu 2018. godine, a svi zajedno ćemo se potruditi da opet budemo najbolji tim na svijetu", kazao je Skolari.

Brazilci imaju još jednu, istorijsku obavezu u utakmici za treće mjesto - meč sa Holanđanima igra se na stadionu „Mane Garinča”, nazvan po fudbaleru zbog kojeg je, između ostalih, brazilski fudbal i nazvan „jogo bonito” - čudesna igra.

Iako taj „jogo bonito” niko više ne spominje...

Mi smo profesionalci i moramo da pokažemo karakter, koliko god bio bolan onakav poraz u polufinalu", rekao je vezista Fernandinjo.

Brazilci su posljednji put igrali utakmicu za treće mjesto na Mundijalu u Argentini 1978. godine (pobijedili su Italiju sa 2:1), a motiv u današnjem meču mogao bi da im bude i revanš Holanđanima za eliminaciju u četvrtfinalu prošlog Svjetskog prvenstva (2:1 nakon velikog preokreta).

Dok traju pripreme za meč sa Holandijom, legenda brazilskog fudbala Ziko pozvao je selektora Skolarija da preuzme odgovornost i podnese ostavku najtežeg poraza u istoriji brazilskog fudbala.

"Moramo da se zahvalimo Skolariju. Brazilu je potreban trener sa novim idejama, koji bi forsirao igru kakvu smo oduvijek imali", rekao je Ziko.

Dobio je i odgovor:

"Znam da će taj poraz zbog broja golova koje smo primili ući u istoriju, ali isto tako će ući u istoriju podatak da je Brazil igrao prvo polufinale od 2002. godine. Kada se završi Mundijal podnijeću izvještaj čelnicima Saveza o svemu što se dogodilo i tada će biti donijeta odluka o mojoj budućnosti", rekao je Skolari.

Holanđanima se ne igra, ali vjeruju...

Holanđanima se definitivno ne igra utakmica za 3. mjesto!

Nakon izjave selektora Luja van Gala da se „još prije deset godina založio za ukidanje te utakmice”, stigla je i slična izjava Arjena Robena.

"Može Fifa da zadrži ovu utakmicu, ali samo se jedna nagrada računa. To 1. mjesto", kazao je Roben.

Nije, međutim, baš da „narandžasti” ne žele da budu treći, naprotiv.

"Još nismo poraženi na ovom Mundijalu i želimo da tako ostane", rekao je Dirk Kajt.

Holanđani su jednom igrali meč za 3. mjesto, 1998. protiv Hrvatske, kada su izgubili 2:1.

Bonus video: