Izbrisano još šest saveza iz Registra sportskih organizacija

Međuresorski Radni tim za uvid i kontrolu rada crnogorskih sportskih organizacija izbrisao je iz Registra još šest sportskih saveza.
92 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 08:58h

Međuresorski Radni tim za uvid i kontrolu rada crnogorskih sportskih organizacija izbrisao je iz Registra još šest sportskih saveza.

Tim, koji je odlukom v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igora Vušurovića, formiran 9. oktobra na čelu sa jedinim inspektorom za sport, Branislavom Ivanovićem, iz Registra je zbog nezakonitog rada izbrisao Gimnastički, Bodibilding, Motociklistički, Joga, Sambo i Golf savez Crne Gore.

Oni su izbrisani nakon nove akcije, kojom je ispitan rad 32 nacionalna sportska saveza, dok je prvobitni uvid u organizaciju 13 saveza rezultirao brisanjem tri: Crnogorskog saveza auto-moto sportskih klubova, Veslačkog i Badminton saveza.

"Ti savezi u dužem vremenskom periodu nijesu sprovodili sistem takmičenja, donijeli sportska pravila koja prate i definišu sistem takmičenja, i formirali organe upravljanja i funkcionisanja rada u skladu sa svojim statutima. Stanje u tim savezima nije po Zakonu o sportu", kazao je Ivanović.

Radni tim je kontrolisao 45 od ukupno 52 saveza, a spisak izbrisanih nije konačan.

"Sa Pikado, Boćarskim i Bridž savezom nijesmo uspjeli da uspostavimo kontakt, dok su Ronilački i Biciklistički zamolili da zbog trenutnih obaveza ovlašćenih lica to uradimo kasnije. Uvid je pokazao da ima saveza koji rade po Zakonu: Fudbalski, Košarkaški, Rukometni, Odbojkaški, Streljački, Atletski i Tekvondo. Nakon primjedbi, nepravilnosti su otklonili i rade po zakonu, Karate, Savate, Sišenkai, Planinarski i naročito Šahovski savez, koji se pod vođstvom Angeline Vuković rekonstruisao veoma brzo", pohvalio je Ivanović.

"Uočili smo propuste i ići ćemo prema izmjenama Zakona u cilju sistema koji će formirati sportiste", zaključio je on.

Vušurović: Ministarstvo finansija da konsultuje Upravu

Od izbrisanih saveza, rekorder prema pomoći države od 2007. godine je Bodibilding sa 43 hiljade eura.

"Administracija u savezima je veliki problem i kadar mora biti licenciran i krenućemo sa obukom. Mora postojati i konsultacija Uprave sa Ministarstvom finansija, koje opredjeljuje novac od igara na sreću. Imamo evidenciju saveza prepoznatih po radu i uspjesima, i onih koji figuriraju samo na papiru. Kroz zakonsku regulativu unaprijedićemo funkcionisanje i status sportista i ne samo vrhunskih, nego i onih koji se sportom bave amaterski i rekreativno". kazao je v.d. direktora Uprave za sport Igor Vušurović.

"Uprava nema kapacitete da sport reguliše na pravi način i potrebno nam je ministarstvo sporta".

Bonus video: