Marković: Šta sprečava Vladu da raspiše nagradu?

On još jednom poziva Vladu, da na prvoj narednoj sjednici donesu odluku o raspisivanju nagrade koja bi dovela do novih činjenica u istrazi
2 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Nikola Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 11.07.2014. 16:31h

Urednik dnevnog lista "Dan" i predsjednik Komisije za istarge o napadima na novinare Nikola Marković kaže da svako koga zanima može uvidom u dokumentaciju koja je objavljena na sajtu Vlade vidjeti da li istinu govori on ili najviši predstavnici izvršne vlasti kada je u pitanju raspisivanje nagrade za informacije o ubistvu Duška Jovanovića.

"Ono što je važnije od medijskih prepucavanja i bez obzira na jezičke i proceduralne kombinatorike jeste činjenica da Vlada treba da odgovori na pitanje hoce li raspisati nagradu od milion eura za informacije o ubistvu Duška Jovanovića, kao i nagrade za informacije o ostalim slučajevima napada na novinare. Jer to bi bio prvi i ključni korak u afirmaciji rada ove Komisije i pokušaju da se rasvijetle napadi na novinare koji opterećuju čitavo naše društvo. Nejasno je zbog čega toliki otpor raspisivanju ove nagrade i zato bi Vlada trebalo da javnosti predoči motive za takvo svoje ponasanje. Tražim javno objasnjenje sta to Vladu sprečava da raspiše ovu nagradu, tim prije što je ovakva nagrada već bila raspisana nakon samog ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana", istakao je Marković.

On još jednom poziva predstavnike Vlade, da umjesto nerazumnog inaćenja, priznaju da je njihovo odbijanje da raspišu nagradu bio ishitren potez i da na prvoj narednoj sjednici donesu odluku o raspisivanju nagrade koja bi dovela do novih činjenica u istrazi o jedinom ubistvu novinara u istoriji Crne Gore.

"U suprotnom pokazaće se da ne postoji politička volja da se ubistvo Duška Jovanovića, ali i ostali slucajevi rasvijetle, te da je Vlada formirala Komisiju za istrage o napadima na novinare pod međunarodnim pritiskom, a ne kao izraz iskrene želje da se ovi napadi rasvijetle", kazao je Marković.

On je istakao i da bez obzira na odluku Vlade dok je on predsjednik Komisije trudiće se da se obezbijede svi zakonski uslovi i stimulansi koji bi pomogli da se bar jedan od brutalnih napada na medije razotkrije do kraja.

"Ukoliko Vlada odbije naš predlog obratiću se Skupštini Crne Gore i zatražiti od svih poslaničkih klubova podršku da se kroz ingerencije parlamenta nađe način da se nagrada za podatke o ubistvu Duška Jovanovića raspiše", rekao je Marković.

Bonus video: