Vlada: "Vijesti“ i "Dan" objavili apsolutne neistine

Iz Vlade kažu da je netačna tvrdnja Markovića objavljena u "Vijestima" da je "Vlada odlučila da nagradu ne raspiše“
5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2014. 15:49h

Iz Vlade Crne Gore tvrde da su neistinite i neutemeljene tvrdnje objavljene danas u "Danu" u tekstu pod naslovom "Đukanović se uplašio svjedoka" (naslovna strana i strana 10) i u "Vijestima" u tekstu pod naslovom "Javio se svjedok Vlada sad bježi" (naslovna strana i strana 10) prema kojima je Vlada Crne Gore navodno "usvojila" i "verifikovala" Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period 6. februar - 6. maj 2014. godine.

Iz Vlade dodaju da onda "Dan" i "Vijesti insinuiraju i tvrde bez ikakvih dokaza, da je Vlada promijenila stav nakon što su se Komisiji navodno javila lica koja bi mogla imati saznanja o nekim događajima iz djelokruga rada Komisije, a neistinito je i to da je Vlada osim objavljivanja Zaključka tačke 31 Dnevnog reda 72. sjednice bilo što "saopštavala" u vezi sa Izvještajem Komisije.

"Vlada Crne Gore se na 72. sjednici održanoj 19. juna 2014. godine upoznala s Izvještajem o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period 6. februar - 6. maj 2014. godine, koji je dostavila Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu. To je jasno navedeno u Zaključku Vlade koji je objavljen odnosno saopšten javnosti i koji i nalazi se na sljedećem internet linku: http://www.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=172655&rType=2.", saopšteno je iz Vlade

Iz Vlade ističu da je sve ovo doslovno navedeno u odgovoru dostavljenom u četvrtak, 10. jula ove godine u medijima Portal "CDM" i dnevni listovi "Dan" i "Blic Crna Gora" na novinarska pitanja odnosno zahtjeve tih triju medija za pojašnjenjem zaključka tačke 31. Dnevnog reda 72. sjednice Vlade u vezi sa "pozivom" Komisije navedenim u tački 7. Izvještaja.

"Ovim medijima je jasno odgovoreno i sljedeće: "Vlada Crne Gore se, dakle, kako je zaključeno i kako je saopšteno javnosti, "upoznala s Izvještajem", a nije "usvojila" Izvještaj komisije kako je navedeno u pitanju "Blica Crna Gora", pogotovo nije, kako je navedeno u pitanju dnevnog lista "Dan", "na jednoj od prethodnih sjednica Vlade verifikovana odluka o raspisivanju nagrade za informaciju o ubistvu Duška Jovanovića"; niti je Vlada zauzimala stav u vezi sa pomenutim Izvještajem odnosno sa tvrdnjama, prijedlozima i vrijednosnim sudovima iznijetim u dokumentu", saopštili su iz Vlade.

Jasno da su tvrdnje "Dana i "Vijesti" netačne

Iz Vlade tvrde da Iz ovih činjenica precizno pobrojanih u odgovoru na novinarska pitanja i dostavljenih trima navedenim medijima jasno je da su netačne tvrdnje objavljene danas u dnevnom listu "Dan" da je "Vlada odbila da raspiše nagradu" i dnevnom listu "Vijesti" da je "Kabinet Mila Đukanovića 19. juna usvojio Izvještaj Komisije" i pogotovo tvrdnja objavljena u dnevnom listu "Vijesti" da je to "objavljeno na sajtu Vlade".

"Vlada nije "usvojila Izvještaj" niti je, samim tim, takvo što moglo biti objavljeno odnosno saopšteno javnosti. Stoga je tvrdnja dnevnog lista "Vijesti" da je „objavljeno na sajtu Vlade ono što "Vijesti" tvrde da je objavljeno apsolutno neutemeljena odnosno predstavlja čistu izmišljotinu. Ne samo da to što tvrde „Vijesti“ nikada nije objavljeno „na sajtu Vlade“ (niti je Vlada na bilo koji drugi način takvo što saopštavala) već su i same "Vijesti" svoj izvještaj sa 72. sjednice Vlade naslovle: "Ponovo nude milion za informacije o ubicama?" stavljajući u naslov upitnik i navodeći u tekstu da je riječ o "preporuci" iz Izvještaja Komisije (dnevni list „Vijesti“, petak, 20. jun 2014. god, strana 10)", ističe se u saopštenju Vlade.

Marković iznosio neistine

Iz Vlade ističu i da je "Dan" odnosno njegov urednik i predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikola Marković iznio grubu neistinu i tvrdnjom objavljenom u tekstu "Đukanović se uplašio svjedoka" od 11. jula ove godine da je Vlada "verifikovala"Izvještaj Komisije kojom on predsjedava pri čemu je kao „dokaz“ tvrdnje ponudio prikaz Dnevnog reda sjednice u kojem je pored tačke 31. (Izvještaj o radu Komisije) navedeno "za verifikaciju".

"Gospodin Marković kao iskusni novinar koji se dugo bavi temama unutrašnje politike zna da na sjednicama Vlade postoje tačke dnevnog reda koje su za raspravu i one o kojima se ne raspravlja, jer su o njima raspravljale komisije, već se samo verifikuju zaključci. Dakle, Vlada u skladu sa Članom 57 Poslovnika Vlade "otvara raspravu o svakoj tački dnevnog reda određenoj za razmatranje", te odrednica "za verifikaciju" ne znači da Vlada verifikuje sadržaj dokumenta odnosno dostavljenog akta, kako insinuira i manipuliše ili pak pretpostavlja Marković, već da Vlada, u skladu sa Poslovnikom, ne otvara raspravu po toj tački dnevnog reda. Sve to je precizno propisano Članom 55 Poslovnika Vlade i predstavlja opštepoznatu činjenicu svakom novinaru koji se bavi unutrašnjom politikom, te, dakle, i Markoviću", piše u saopštenju Vlade.

Iz Vlade kažu i da je netačna tvrdnja Markovića objavljena u "Vijestima" da je "Vlada odlučila da nagradu ne raspiše“.

"Vlada nije u vezi sa Izvještajem Komisije kojom predsjedava Marković ništa odlučivala među ostalim i zato što Vladi nikakav dokument za odlučivanje nije ni dostavljen. Članovima 32-49 Poslovnika Vlade Crne Gore precizno je propisan sadržaj i oblik akata koji se dostavljaju Vladi na usvajanje. Dovoljno je za utvrđivanje istine pročitati dio Člana 34 Poslovnika Vlade u kojem je navedeno da "Predlog zaključaka (Vlade) sadrži precizno određenu obavezu, nosioca i rok za izvršenje obaveze" i Zaključak Vlade u vezi sa tačkom 31 Dnevnog reda 72. sjednice. Zaključak ne sadrži ništa od onoga što bi morao da sadrži kada bi tvrdnje o navodnoj "odluci" bile tačne", kaže se u saopštenju Vlade.

Zaključak "Dan" nikad nije objavio

Iz Vlade je rečeno da je novinaru "Dana" Draženu Živkoviću juče dostavljen u okviru odgovora na postavljeno pitanje i link na dokument koji predstavlja Zaključak Vlade u vezi sa Izvještajem Komisije (Zaključak koji je dostavljen i Markoviću), koji jasno potvrđuje sve navedeno u odgovoru "Dan" i opovrgava navedene tvrdnje Markovića i dodaju da "Dan", međutim, Zaključak nikada nije objavio.

"S obzirom na činjenicu da su sva tri dokumenta i Poslovnik Vlade i Izvještaj Komisije i Zaključak tačke 31 Dnevnog reda 72. sjednice Vlade javna i dostupna svakom građaninu na internetu lako je utvrditi da li je istina ono što su činjenice ili ono što tvrdi predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija", ističe se u Vladinom saopštenju.

Iz Vlade kažu da Iznošenje neutemeljenih tvrdnji i očitih neistina ne doprinosi otkrivanju počinilaca napada na pojedine novinare i medije i rasvjetljavanju svih slučajeva napada.

"Vlada je i osnivanjem Komisije i osudama svih napada na novinare i medije koje su više puta izrekli i predsjednik Vlade i članovi Vlade kao i izražavanjem očekivanja da nadležne državne institucije što prije rasvijetle i riješe slučajeve napada potvrdila svoje zalaganje za vladavinu prava kao temeljnog opredjeljenja Vlade Crne Gore, za stvaranje optimalnog ambijenta za ostvarivanje medijskih i drugih sloboda u okviru evropske i evroatlantske perspektive naše zemlje", zaključuje se u Vladinom saopštenju.

Bonus video: