Smjena na čelu Grad tetra: Radoman zamijenio Smailagića

Do 10. avgusta gledaoci će imati priliku da prate više od 60 programa u okviru pozorišnog, muzičkog, likovnog i književnog dijela
114 pregleda 3 komentar(a)
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.07.2014. 13:36h

Savjet Grad tetra većinom glasova za v.d. izvršnog direktora ove ustanove izabrao je Blažo Radoman, dok je dosadašnji direktor Merin Smailagić imenovan za v.d. umjetničkog direktora.

Na posljednjoj sjednici SO Budva, Merin Smailagić je imenovan i za predsjednika Savjeta JU "Narodna biblioteka Budve", a usvojena su i sva strateška dokumenta JU "Grad teatar".

"Imenovanje novih kadrova unutar jedne od najprestižnijih budvanskih ustanova usloviće samo bolje i organizovanije rukovodjenje Gradom teatrom. Već duže vrijeme postoji potreba da se odvoji menadžerski dio funkcije direktora od uredjivačkog, tj. kreativnog, što bi olakšalo realizovanje festivala. Skoro svi značajniji festivali u regionu, od Dubrovačkih ljetnjih igara, BITEF-a, sarajevskog MESS-a, Sterijinog pozorja...već odavno imaju umjetničke direktore koji su odgovorni za kvalitet programa i izvršne direktore čiji zadatak je obezbjediti novac, što kroz budžet, što kroz sponzorstva da bi taj program predstavio prestižne sadržaje," istakla je Tijana Kotarac, predsjednica Savjeta Grada teatra.

Obrazlažući imenovanje Blaža Radomana za v.d. izvršnog direktora, Kotarac je rekla da se radi o dobrom menadžeru, prepoznatom po uspješnoj organizaciji mnogih budvanskih manifestacija i događaja, čiji magistarski rad je baziran upravo na razvoju kulturnog turizma u Budvi. Predsjednica Savjeta je istovremeno zahvalila dosadašnjem direktoru Merinu Smailagiću na uspješnom vođenju ove Javne ustanove od 2006. godine, kada je Grad teatar, uprkos raznim teškoćama kroz koje je prolazio u ovom periodu, ostao prepoznat kao jedna od vodećih kulturnih institucija u Crnoj Gori.

"Ubijedjena sam da će senzibilnost i umjetnički karakter Merina Smailagića uz pragmatičnost i menadžersko iskustvo Blaža Radomana biti pravo rješenje za ustanovu koja je ispred sebe kao cilj postavila zadatak da postane nosilac kompletnog kulturnog života Budve tokom cijele godine, a prije svega da dobije zasluženo priznanje Festivala od nacionalnog značaja, jer to svakako zaslužuje i sigurni smo da će država Crna Gora i resorno ministarstvo to konačno i prepoznati," naglašava Kotarac.

Dosadašnji direktor Grada teatra, Merin Smailagić, zahvalio je na dosadašnjoj uspješnoj saradnji čitavom kolektivu, izražavajući zadovoljstvo što ostaje u ustanovi na funkciji umjetničkog direktora:

"Pored svih vrijednosti koje je ostvario, želio bih da podsjetim da je Grad teatar prvi započeo kulturnu saradnju u regionu, i da je i u tom smislu, u vrlo burnim vremenima, imao i zadržao svoju veliku misiju – da komunucira sa svima, da ostane otvoren za sve značajne umjetnike. Sam rad na mjestu umjetničkog direktora, svakako je olakšavajući u odnosu na to kada istovremeno morate da brinete o umjetničkoj vrijednosti festivala, o finansijama, o koordiniranju rada sa Opštinom Budva, osnivačem Grada teatra, i raznim drugim finansijerima i sponzorima festivala, tako da vjerujem da ćemo na ovaj način umnogome olakšati samo funkcionisanje festivala, pogotovu što je preopoznat da ima kapacitet da postane kreator čitavog kulturnog života Budve i ovog djela Crne Gore", ističe Smailagić.

Festival Grad teatar je svoje scene gradjanima Budve i brojnim posjetiocima ove godine, dvadeset osmi put, otvorio 20. juna, a do 10. avgusta gledaoci će imati priliku da prate više od 60 programa u okviru pozorišnog, muzičkog, likovnog i književnog dijela.

Bonus video: